Bimmerpost for iPhone and Android have just been updated with a host of bug fixes. If you've ever had trouble logging into it in the past, give it a try now!
Vorsteiner
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   BMW M3 and BMW M4 Forum > BMW F80 M3 / F82 M4 Forum > Regional Forums > CANADA

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      07-30-2014, 08:55 PM   #1
bobbyz
First Lieutenant
7
Rep
311
Posts

Drives: E90 M3
Join Date: Aug 2006
Location: Canada

iTrader: (0)

TPMS

Already thinking about the winter and wondering if Canadian Cars are fitted with TPMS this time around or if they still use the stability and traction systems to detect a flat like the previous M3?
If we are fitted with TPMS, I guess we would need to get a second set for winter wheels to avoid errors being displayed all winter?
Appreciate 0
      07-30-2014, 08:57 PM   #2
4/3rds
Lieutenant
4/3rds's Avatar
United_States
12
Rep
497
Posts

Drives: 2015 BMW M4 (transporting)
Join Date: May 2014
Location: Oklahoma

iTrader: (1)

Garage List
Quote:
Originally Posted by bobbyz View Post
Already thinking about the winter and wondering if Canadian Cars are fitted with TPMS this time around or if they still use the stability and traction systems to detect a flat like the previous M3?
If we are fitted with TPMS, I guess we would need to get a second set for winter wheels to avoid errors being displayed all winter?
I'm not sure about Canadian vs US tires but i ordered a set of four for my new HRE's because I didn't want to take them off my stock wheels. There were roughly $300/four.
Appreciate 0
      07-31-2014, 12:04 AM   #3
redfox
INSTAGRAM: @yaasplease
redfox's Avatar
Canada
113
Rep
1,019
Posts

Drives: 2015 YMB M4
Join Date: Mar 2010
Location: Toronto

iTrader: (4)

No true TPMS, just traction control systems that measure rotational differences.
__________________
2015 ///M4: M/Vorsteiner Aero, P3Cars, HRE R101, Dinan S2, Coils & Intake; Eis/Akra Exhaust
2013 WRX Hatchback: LED Conversion, Blacked Out, Rally Armor
2015 Macan Turbo: Techart Exhaust, Cargraphics Lowering Module, Blacked Out
Appreciate 0
      07-31-2014, 03:29 PM   #4
TheWind
Member
TheWind's Avatar
6
Rep
18
Posts

Drives: F80 M3
Join Date: May 2008
Location: NA

iTrader: (0)

TPMS not required in Canada. Its a US only requirement. Canada and rest of the world from what I understand is done via sensors on the breaking system where it monitors the rotational rate of the tire. Some Japanese autos sold in Canada do need TPMS, since they are manufactured to meet US requirements, but in your case you don't have to worry about it.
Appreciate 0
      07-31-2014, 03:34 PM   #5
tom @ eas
BimmerPost Supporting Vendor
tom @ eas's Avatar
United_States
1849
Rep
14,476
Posts


Drives: BMW
Join Date: Nov 2005
Location: Anaheim, CA

iTrader: (17)

Garage List
2010 BMW M3  [5.00]
2015 BMW M4  [3.50]
Quote:
Originally Posted by redfox View Post
No true TPMS, just traction control systems that measure rotational differences.
Correct. US has TPMS starting with the E9X chassis (pressure sensors and receiver), while the rest of the world uses RDC (data from from speed sensor).

F8X likely followed suit since the F3X uses TPMS.
__________________
Tom G. | european auto source (eas)
email: tom@europeanautosource.com web: www.europeanautosource.com tel 866.669.0705 ca: 714.369.8524 x22

GET DAILY UPDATES ON OUR BLOG FACEBOOK YOUTUBE FLICKR INSTAGRAM
Appreciate 0
      07-31-2014, 10:43 PM   #6
Nex
Second Lieutenant
Canada
9
Rep
289
Posts

Drives: .
Join Date: Aug 2013
Location: Toronto, Ontario, Canada

iTrader: (0)

Speaking of winters. What are our options for 19" or 18"?
Appreciate 0
      08-10-2014, 06:08 PM   #7
farbmw
Brigadier General
farbmw's Avatar
Trinidad_and_tobago
231
Rep
4,319
Posts

Drives: 2015 M4 6SPD MANUAL!
Join Date: Aug 2009
Location: Toronto

iTrader: (11)

Quote:
Originally Posted by bobbyz View Post
Already thinking about the winter and wondering if Canadian Cars are fitted with TPMS this time around or if they still use the stability and traction systems to detect a flat like the previous M3?
If we are fitted with TPMS, I guess we would need to get a second set for winter wheels to avoid errors being displayed all winter?
How did you get TPMS? I didn't see that option when I ordered mine.
__________________
Have BT Tool professional, will scan and clear codes on your BMW. And now I am able to code my 2011 335is and M4

Link to my M4 euro delivery! http://f80.bimmerpost.com/forums/sho....php?t=1006526
Appreciate 0
      08-10-2014, 07:26 PM   #8
Kuwen
Private First Class
1
Rep
150
Posts

Drives: 2015 M3 6MT
Join Date: Feb 2012
Location: Canada

iTrader: (0)

Dealer told me the car uses the ABS rotational sensor and that the car didn't have TPMS.
Appreciate 0
      09-25-2014, 02:33 PM   #9
redfox
INSTAGRAM: @yaasplease
redfox's Avatar
Canada
113
Rep
1,019
Posts

Drives: 2015 YMB M4
Join Date: Mar 2010
Location: Toronto

iTrader: (4)

Guys, I switched rims on my car but used stock tires. After unmounting the wheels, there are actually TPMS sensors back there. So I guess the question is 1) do we have a receiver on the car (my guess is yes, cause they are too lazy to create a different production stream just for a small radio receiver) and 2) how do we code the car to activate it!

Stanley, you want to give it a shot?
__________________
2015 ///M4: M/Vorsteiner Aero, P3Cars, HRE R101, Dinan S2, Coils & Intake; Eis/Akra Exhaust
2013 WRX Hatchback: LED Conversion, Blacked Out, Rally Armor
2015 Macan Turbo: Techart Exhaust, Cargraphics Lowering Module, Blacked Out
Appreciate 0
      09-25-2014, 07:12 PM   #10
farbmw
Brigadier General
farbmw's Avatar
Trinidad_and_tobago
231
Rep
4,319
Posts

Drives: 2015 M4 6SPD MANUAL!
Join Date: Aug 2009
Location: Toronto

iTrader: (11)

Quote:
Originally Posted by redfox View Post
Guys, I switched rims on my car but used stock tires. After unmounting the wheels, there are actually TPMS sensors back there. So I guess the question is 1) do we have a receiver on the car (my guess is yes, cause they are too lazy to create a different production stream just for a small radio receiver) and 2) how do we code the car to activate it!

Stanley, you want to give it a shot?
Yes, it can be coded, when I was coding my car, you have to activate the sensors to display in the iDrive and and activate the sensors as well. Very easy.
__________________
Have BT Tool professional, will scan and clear codes on your BMW. And now I am able to code my 2011 335is and M4

Link to my M4 euro delivery! http://f80.bimmerpost.com/forums/sho....php?t=1006526
Appreciate 0
      09-26-2014, 09:34 AM   #11
redfox
INSTAGRAM: @yaasplease
redfox's Avatar
Canada
113
Rep
1,019
Posts

Drives: 2015 YMB M4
Join Date: Mar 2010
Location: Toronto

iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by farbmw View Post
Yes, it can be coded, when I was coding my car, you have to activate the sensors to display in the iDrive and and activate the sensors as well. Very easy.
Good to know! Did you get it working?
__________________
2015 ///M4: M/Vorsteiner Aero, P3Cars, HRE R101, Dinan S2, Coils & Intake; Eis/Akra Exhaust
2013 WRX Hatchback: LED Conversion, Blacked Out, Rally Armor
2015 Macan Turbo: Techart Exhaust, Cargraphics Lowering Module, Blacked Out
Appreciate 0
      09-26-2014, 10:10 AM   #12
M4TW
///M Uber Alles
M4TW's Avatar
Canada
226
Rep
1,730
Posts

Drives: '15 MW M4
Join Date: Dec 2006
Location: GSA

iTrader: (1)

Would you consider posting DIY instructions? Having a TPMS would be great.

This makes no sense to me. Why would BMW disable a useful safety system just because a stupider system meets minimal regs? It's not as though a FTMS doesn't alert the driver about a flat.
Appreciate 0
      09-26-2014, 07:25 PM   #13
farbmw
Brigadier General
farbmw's Avatar
Trinidad_and_tobago
231
Rep
4,319
Posts

Drives: 2015 M4 6SPD MANUAL!
Join Date: Aug 2009
Location: Toronto

iTrader: (11)

Quote:
Originally Posted by redfox View Post
Good to know! Did you get it working?
I didn't get the sensors (my stems are rubber) for the wheels for some reason, so I didn't brother coding it, but I am looking into buying them in the future.
__________________
Have BT Tool professional, will scan and clear codes on your BMW. And now I am able to code my 2011 335is and M4

Link to my M4 euro delivery! http://f80.bimmerpost.com/forums/sho....php?t=1006526
Appreciate 0
      09-26-2014, 07:26 PM   #14
farbmw
Brigadier General
farbmw's Avatar
Trinidad_and_tobago
231
Rep
4,319
Posts

Drives: 2015 M4 6SPD MANUAL!
Join Date: Aug 2009
Location: Toronto

iTrader: (11)

Quote:
Originally Posted by M4TW View Post
Would you consider posting DIY instructions? Having a TPMS would be great.

This makes no sense to me. Why would BMW disable a useful safety system just because a stupider system meets minimal regs? It's not as though a FTMS doesn't alert the driver about a flat.
I will when I get to it, or someone wants me to try it on theirs.
__________________
Have BT Tool professional, will scan and clear codes on your BMW. And now I am able to code my 2011 335is and M4

Link to my M4 euro delivery! http://f80.bimmerpost.com/forums/sho....php?t=1006526
Appreciate 0
      09-27-2014, 09:35 AM   #15
Gearhead999s
Major General
Gearhead999s's Avatar
432
Rep
7,784
Posts

Drives: F25 2.8dF82 M4 R1200GS
Join Date: Apr 2007
Location: Toronto

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by M4TW View Post
Would you consider posting DIY instructions? Having a TPMS would be great.

This makes no sense to me. Why would BMW disable a useful safety system just because a stupider system meets minimal regs? It's not as though a FTMS doesn't alert the driver about a flat.
I am glad they use the "stupider" system as you not need to have the sensors in every set of wheels than you use.I had 3 sets of track wheels at one point for my E92's and that would be a pain to have sensors in all those wheels.
Appreciate 0
      09-27-2014, 10:51 AM   #16
M4TW
///M Uber Alles
M4TW's Avatar
Canada
226
Rep
1,730
Posts

Drives: '15 MW M4
Join Date: Dec 2006
Location: GSA

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Gearhead999s View Post
I am glad they use the "stupider" system as you not need to have the sensors in every set of wheels than you use.I had 3 sets of track wheels at one point for my E92's and that would be a pain to have sensors in all those wheels.
I agree that it would add costs, but wouldn't the real time readout of tire pressures in each tire be of value?
Appreciate 0
      09-27-2014, 11:33 AM   #17
Kanuck
Lieutenant
Kanuck's Avatar
Canada
67
Rep
449
Posts

Drives: 2017 M3 (ED)
Join Date: Mar 2006
Location: Toronto

iTrader: (0)

How do we find out if Canadian cars have the proper receiver?
Appreciate 0
      09-27-2014, 12:17 PM   #18
Gearhead999s
Major General
Gearhead999s's Avatar
432
Rep
7,784
Posts

Drives: F25 2.8dF82 M4 R1200GS
Join Date: Apr 2007
Location: Toronto

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by M4TW View Post
I agree that it would add costs, but wouldn't the real time readout of tire pressures in each tire be of value?
That is why I have an expensive tire gauge
Appreciate 0
      09-27-2014, 10:45 PM   #19
redfox
INSTAGRAM: @yaasplease
redfox's Avatar
Canada
113
Rep
1,019
Posts

Drives: 2015 YMB M4
Join Date: Mar 2010
Location: Toronto

iTrader: (4)

Interesting... so some cars have it and some don't... I was at Simply Tire. They said I had TPMS as soon as they saw my car, since the valve stems were metal as opposed to rubber. I was denying it until they popped the wheel off and saw it. Farley doesn't have it and has rubber stems. Perhaps that's how you can tell easily?
__________________
2015 ///M4: M/Vorsteiner Aero, P3Cars, HRE R101, Dinan S2, Coils & Intake; Eis/Akra Exhaust
2013 WRX Hatchback: LED Conversion, Blacked Out, Rally Armor
2015 Macan Turbo: Techart Exhaust, Cargraphics Lowering Module, Blacked Out
Appreciate 0
      09-28-2014, 08:52 PM   #20
farbmw
Brigadier General
farbmw's Avatar
Trinidad_and_tobago
231
Rep
4,319
Posts

Drives: 2015 M4 6SPD MANUAL!
Join Date: Aug 2009
Location: Toronto

iTrader: (11)

Quote:
Originally Posted by redfox View Post
Interesting... so some cars have it and some don't... I was at Simply Tire. They said I had TPMS as soon as they saw my car, since the valve stems were metal as opposed to rubber. I was denying it until they popped the wheel off and saw it. Farley doesn't have it and has rubber stems. Perhaps that's how you can tell easily?
Yes you have it, but why didn't BMW activate it?

Which from what I can tell is easy to do.
__________________
Have BT Tool professional, will scan and clear codes on your BMW. And now I am able to code my 2011 335is and M4

Link to my M4 euro delivery! http://f80.bimmerpost.com/forums/sho....php?t=1006526
Appreciate 0
      09-28-2014, 10:10 PM   #21
gthal
Major General
gthal's Avatar
Canada
1226
Rep
5,642
Posts

Drives: 2016 M2
Join Date: Jul 2007
Location: Canada

iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by redfox View Post
Interesting... so some cars have it and some don't... I was at Simply Tire. They said I had TPMS as soon as they saw my car, since the valve stems were metal as opposed to rubber. I was denying it until they popped the wheel off and saw it. Farley doesn't have it and has rubber stems. Perhaps that's how you can tell easily?
I wonder if you got a US based car? Or, maybe, the production delays on wheels (reportedly anyway) meant that BMW just threw a set on your car with the US valve stems and TPMS in it even if it isn't activated in your car?

I have seen 6 Canadian M3/4 and all had the rubber valve stems and no TPMS as far as I recall... or let me restate, I didn't notice a metal valve stem and I inspect the cars closely enough that I would have caught that IMO. It isn't supposed to be in a Canadian car. This is weird!
__________________
2016 M2 | Long Beach Blue | 6MT - current
2015 M4 | Austin Yellow | DCT
2014 Corvette Stingray | Z51 | Torch Red | 7MT
2012 MB C63 Coupe | Performance package | Obsidian Black
2011 E92 M3 | Jerez Black | Fox Red | DCT | Competition Package
Appreciate 0
      09-28-2014, 10:11 PM   #22
farbmw
Brigadier General
farbmw's Avatar
Trinidad_and_tobago
231
Rep
4,319
Posts

Drives: 2015 M4 6SPD MANUAL!
Join Date: Aug 2009
Location: Toronto

iTrader: (11)

Quote:
Originally Posted by gthal View Post
I wonder if you got a US based car? I have seen 6 Canadian M3/4 and all had the rubber valve stems and no TPMS. It isn't supposed to be in a Canadian car. This is weird!
Agreed!
__________________
Have BT Tool professional, will scan and clear codes on your BMW. And now I am able to code my 2011 335is and M4

Link to my M4 euro delivery! http://f80.bimmerpost.com/forums/sho....php?t=1006526
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 02:22 PM.




f80post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST