BPM
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   BMW M3 and BMW M4 Forum > BMW F80 M3 / F82 M4 Technical Topics > Engine / Drivetrain / Exhaust / Bolt-ons / Tuning

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      10-20-2019, 01:16 PM   #1
4everkidd
Major
820
Rep
1,058
Posts

Drives: F80 AY M3
Join Date: Apr 2016
Location: Calgary

iTrader: (1)

A couple months ago my car started blowing white smoke when it was hot and I got into boost. While this was happening the car was burning a heavy amount of oil even for an M car.
No codes were being thrown.
I assumed journal bearing at the time but then the car stoped blowing smoke almost as quickly as it started and oil consumption normalized.

Today I got under my car to install my new Turner skid plate and VTT CBC and noticed this oily mess on my turbo. There is heavy oil buildup on the body and near all of the oil ports.
There doesn't seem to be oil buildup on the downpipe side however that most likely flashed off.

For those of you who are more turbo savvy than me would you assume I blew out my journal bearing seal?

Car has 50,000kms

Thanks.
Attached Images
 
Appreciate 0
      10-20-2019, 02:14 PM   #2
4everkidd
Major
820
Rep
1,058
Posts

Drives: F80 AY M3
Join Date: Apr 2016
Location: Calgary

iTrader: (1)

A couple pics inside the "hot side" of the turbo

Edit: just looked inside my charge pipes and have a strange buildup inside; looks like a mixture of coolant and dirt. Leaking charge cooler would explain the white smoke and make a hell of a lot more sense than a blown journal bearing
Attached Images
    

Last edited by 4everkidd; 10-24-2019 at 09:45 AM..
Appreciate 0
      10-23-2019, 08:01 AM   #3
4everkidd
Major
820
Rep
1,058
Posts

Drives: F80 AY M3
Join Date: Apr 2016
Location: Calgary

iTrader: (1)

No one? Is an external oil buildup a sign of a failed turbo or failed oil ports?
Appreciate 0
      10-23-2019, 10:41 AM   #4
Chris@VargasTurboTech
BimmerPost Supporting Vendor
1048
Rep
1,064
Posts


Drives: All Things TurboCharged
Join Date: May 2016
Location: Bay Area

iTrader: (0)

It's possible. Without looking in person it's a little hard to tell, did you try cleaning it up and seeing where it comes back? Might be a simple weeping oil line.
Appreciate 0
      10-23-2019, 05:24 PM   #5
4everkidd
Major
820
Rep
1,058
Posts

Drives: F80 AY M3
Join Date: Apr 2016
Location: Calgary

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Chris@VargasTurboTech View Post
It's possible. Without looking in person it's a little hard to tell, did you try cleaning it up and seeing where it comes back? Might be a simple weeping oil line.
I haven't but that's not a bad idea. I will try tonight while reassembling everything.

Thanks Chris
Appreciate 1
      10-24-2019, 09:53 AM   #6
4everkidd
Major
820
Rep
1,058
Posts

Drives: F80 AY M3
Join Date: Apr 2016
Location: Calgary

iTrader: (1)

I believe I found the issue as updated in post #2. May be a leaking charge cooler
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 01:34 AM.




f80post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST