HRE Wheels
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   BMW M3 and BMW M4 Forum > BMW F80 M3 / F82 M4 Technical Topics > Engine / Drivetrain / Exhaust / Bolt-ons / Tuning

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      11-22-2016, 05:48 PM   #67
chewbakam4
Captain
chewbakam4's Avatar
558
Rep
904
Posts

Drives: F82 M4
Join Date: Oct 2015
Location: Malton

iTrader: (0)

With my Stage 2 map I have no codes or CEL. I don't need to go for emissions yet though with this car but I think it'll be like with other flash tunes go with an o2 simulator. I heard great things about Area 74 and their hardware in the N54 and N55 sections. I'll probably do that when the time comes.
Appreciate 1
FSociety3094.50

      11-22-2016, 07:55 PM   #68
GoodtoGo
Second Lieutenant
GoodtoGo's Avatar
61
Rep
235
Posts

Drives: M3
Join Date: Apr 2011
Location: Chicago

iTrader: (5)

Quote:
Originally Posted by phorbes View Post
Quote:
Originally Posted by proTUNING Freaks View Post
No CEL means no faults stored.
All monitors would show as ready?
I'd like to know as well for those off-road/track emissions test stations.....
Appreciate 1
Jaymax85684.50

      11-22-2016, 07:58 PM   #69
Reach
gone baby gone
349
Rep
1,057
Posts

Drives: 2016 F80
Join Date: Nov 2007
Location: Location, Location.

iTrader: (0)

iOS! Oh thank goodness, let me give this old Android back!
__________________
///M3: MW / SO
Appreciate 1
Jaymax85684.50

      11-22-2016, 08:18 PM   #70
hdubf80
Captain
hdubf80's Avatar
United_States
123
Rep
627
Posts

Drives: 2015 F80 ///M3 AW/SO/DCT
Join Date: Feb 2016
Location: Irvine CA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by proTUNING Freaks View Post
Thank you! Glad you're using it to load and test a number of custom tunes with your tuner!







If you've got a great shop to recommend in the area drop us a line or let them know and we can connect and get them trained on the process.



bootmod3 can't help you pass emissions if the vehicle isn't set to emissions standards but our Stage 2 maps get rid of the CEL in the dash for off-road/track use.

======

0.6.8 version of the Android app pushed to the Google Play store. Updates listed at the app store listing but also above in the OP.

Of particular note are support for Exhaust Flap actuation for electronic flaps (open/close/auto) and Active Sound (enable/disable).

iOS app dev is complete and we're in testing
So in order for us to be able to open/close the valves we would need a hotspot with the app and a obd device connected? And we wouldn't be able to do it while the car is in motion?
Appreciate 1
Jaymax85684.50

      11-23-2016, 01:24 PM   #71
FSociety
2020 X3M/X4M Coming Soon
FSociety's Avatar
No_Country
3095
Rep
7,012
Posts

Drives: F90 M5, F80 M3 ZCP
Join Date: Apr 2012
Location: NYC NJ CT PA FL

iTrader: (3)

Garage List
Quote:
Originally Posted by hdubf80 View Post
So in order for us to be able to open/close the valves we would need a hotspot with the app and a obd device connected? And we wouldn't be able to do it while the car is in motion?
Yes, needs to be hotspot + obd device connected.
And you can open/close valves whenever you want.

"On the Fly Changes"
__________________
F90 M5 @BM3Tuning/Custom HCP Stage1+ 6.6s | 10.27@134 | 0-60 2.61s | 0-130: 9.8s
F97 X4MC @bmwf9xm
17 F80 M3 60-130 6.7s
Appreciate 0
      11-23-2016, 11:47 PM   #72
proTUNING Freaks
BimmerPost Supporting Vendor
proTUNING Freaks's Avatar
3276
Rep
1,599
Posts


Drives: powered by bootmod3
Join Date: Oct 2014
Location: www.protuningfreaks.com | www.bootmod3.com

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by FSociety View Post
Yes, needs to be hotspot + obd device connected.
And you can open/close valves whenever you want.

"On the Fly Changes"
Appreciate 1
FSociety3094.50

      11-24-2016, 12:02 AM   #73
cookiesowns
;)
cookiesowns's Avatar
Taiwan
412
Rep
743
Posts

Drives: M2C 6MT, 535i N54, X3 N55
Join Date: Jan 2011
Location: Irvine, CA

iTrader: (0)

I'm really close to being set on the BM3... However.. is it true that without a internet connection to the BM3 "cloud" none of the features would work?

I frequent the track, and would be great to be able to have the live datalogging feature active, but 99% of the tracks here in So-Cal has little to no cellular reception, none the less fast enough 4G/LTE.
Appreciate 1
FSociety3094.50

      11-24-2016, 12:05 AM   #74
proTUNING Freaks
BimmerPost Supporting Vendor
proTUNING Freaks's Avatar
3276
Rep
1,599
Posts


Drives: powered by bootmod3
Join Date: Oct 2014
Location: www.protuningfreaks.com | www.bootmod3.com

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by cookiesowns View Post
I'm really close to being set on the BM3... However.. is it true that without a internet connection to the BM3 "cloud" none of the features would work?

I frequent the track, and would be great to be able to have the live datalogging feature active, but 99% of the tracks here in So-Cal has little to no cellular reception, none the less fast enough 4G/LTE.
You need a connection to the servers right now but we're working on removing that limitation in a future release where some features will be available in offline mode.
Appreciate 2
FSociety3094.50
Jadar1614.00

      11-24-2016, 12:10 AM   #75
cookiesowns
;)
cookiesowns's Avatar
Taiwan
412
Rep
743
Posts

Drives: M2C 6MT, 535i N54, X3 N55
Join Date: Jan 2011
Location: Irvine, CA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by proTUNING Freaks View Post
You need a connection to the servers right now but we're working on removing that limitation in a future release where some features will be available in offline mode.
That's great news! Can't wait to get the car, and do the loooong painful wait of break-in.


Side question: Is the ASD / Flap control permanent, or only upon boot up? If only upon boot-up, is the APP required for this, or will it be able to be saved into the agent and memorized?


PS: Need an iOS tester on a N55 F25 for agent only? I have a RPI2+ handy
Appreciate 0
      11-24-2016, 12:26 AM   #76
hdubf80
Captain
hdubf80's Avatar
United_States
123
Rep
627
Posts

Drives: 2015 F80 ///M3 AW/SO/DCT
Join Date: Feb 2016
Location: Irvine CA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by proTUNING Freaks View Post
You need a connection to the servers right now but we're working on removing that limitation in a future release where some features will be available in offline mode.
Yes please let's have the valve function be available offline so I don't have to run oem function or leave my valves permanently unlocked.
Appreciate 0
      11-24-2016, 12:45 AM   #77
///M4ster Yoda
Brigadier General
///M4ster Yoda's Avatar
2933
Rep
3,487
Posts

Drives: '16 F82 M4
Join Date: Jun 2016
Location: Long Island, NY

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by cookiesowns View Post
Quote:
Originally Posted by proTUNING Freaks View Post
You need a connection to the servers right now but we're working on removing that limitation in a future release where some features will be available in offline mode.
That's great news! Can't wait to get the car, and do the loooong painful wait of break-in.


Side question: Is the ASD / Flap control permanent, or only upon boot up? If only upon boot-up, is the APP required for this, or will it be able to be saved into the agent and memorized?


PS: Need an iOS tester on a N55 F25 for agent only? I have a RPI2+ handy
What is this "break in" you speak of? I've never heard of such a thing
__________________
'03 330 '04 325 '08 328 '11 335 '11 335is
'14 335 '16 340 '16 M4 (Retired)
4 ED's 1 PCD
Current Stable: '19 X3 (Wifey) '20 ZCP M4 (Mine)
Appreciate 1
psedog474.50

      11-24-2016, 11:13 AM   #78
ucsbshawn
Second Lieutenant
ucsbshawn's Avatar
34
Rep
238
Posts

Drives: M3, 135i, 320i
Join Date: Aug 2013
Location: Riverside, CA

iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by hdubf80 View Post
Quote:
Originally Posted by proTUNING Freaks View Post
You need a connection to the servers right now but we're working on removing that limitation in a future release where some features will be available in offline mode.
Yes please let's have the valve function be available offline so I don't have to run oem function or leave my valves permanently unlocked.
Currently the way it works even in "offline" mode you would still need the bootmod3 agent device. I wish we could just permanently open the valves. As of now you can open and close, but if you shut the car off it resets.
Appreciate 0
      11-24-2016, 11:30 AM   #79
ptper
Captain
356
Rep
916
Posts

Drives: '18 Avus Blue F80
Join Date: Sep 2016
Location: MD

iTrader: (1)

Sorry for the ignorant question...does this give the ability to flash back to completely stock if we have to bring it to the dealer for service?
Appreciate 0
      11-24-2016, 12:08 PM   #80
///M4ster Yoda
Brigadier General
///M4ster Yoda's Avatar
2933
Rep
3,487
Posts

Drives: '16 F82 M4
Join Date: Jun 2016
Location: Long Island, NY

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by ucsbshawn View Post
Quote:
Originally Posted by hdubf80 View Post
Quote:
Originally Posted by proTUNING Freaks View Post
You need a connection to the servers right now but we're working on removing that limitation in a future release where some features will be available in offline mode.
Yes please let's have the valve function be available offline so I don't have to run oem function or leave my valves permanently unlocked.
Currently the way it works even in "offline" mode you would still need the bootmod3 agent device. I wish we could just permanently open the valves. As of now you can open and close, but if you shut the car off it resets.
Just get a BMS can flap module. Done and Done.
__________________
'03 330 '04 325 '08 328 '11 335 '11 335is
'14 335 '16 340 '16 M4 (Retired)
4 ED's 1 PCD
Current Stable: '19 X3 (Wifey) '20 ZCP M4 (Mine)
Appreciate 0
      11-24-2016, 01:18 PM   #81
proTUNING Freaks
BimmerPost Supporting Vendor
proTUNING Freaks's Avatar
3276
Rep
1,599
Posts


Drives: powered by bootmod3
Join Date: Oct 2014
Location: www.protuningfreaks.com | www.bootmod3.com

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ///M4ster Yoda View Post
Just get a BMS can flap module. Done and Done.
That's one offline option in the meantime that can be used for sure. Offline mode for the device is coming very soon though as well along with some other new features we don't have at all yet.
Appreciate 1
FSociety3094.50

      11-24-2016, 03:05 PM   #82
hdubf80
Captain
hdubf80's Avatar
United_States
123
Rep
627
Posts

Drives: 2015 F80 ///M3 AW/SO/DCT
Join Date: Feb 2016
Location: Irvine CA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by proTUNING Freaks View Post
That's one offline option in the meantime that can be used for sure. Offline mode for the device is coming very soon though as well along with some other new features we don't have at all yet.
Will we still need to buy the bootmod3 agent device ?
Appreciate 0
      11-24-2016, 03:24 PM   #83
proTUNING Freaks
BimmerPost Supporting Vendor
proTUNING Freaks's Avatar
3276
Rep
1,599
Posts


Drives: powered by bootmod3
Join Date: Oct 2014
Location: www.protuningfreaks.com | www.bootmod3.com

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by hdubf80 View Post
Will we still need to buy the bootmod3 agent device ?
Device is optional, just a nice convenience preconfigured alternative to using a laptop. Running the agent on the laptop will remain free provided you have a laptop/netbook to use
Appreciate 1
FSociety3094.50

      11-24-2016, 03:43 PM   #84
hdubf80
Captain
hdubf80's Avatar
United_States
123
Rep
627
Posts

Drives: 2015 F80 ///M3 AW/SO/DCT
Join Date: Feb 2016
Location: Irvine CA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by proTUNING Freaks View Post
Device is optional, just a nice convenience preconfigured alternative to using a laptop. Running the agent on the laptop will remain free provided you have a laptop/netbook to use
My main concern was the valve functions. Is there any way to control them without buying the device?
Appreciate 0
      11-24-2016, 05:04 PM   #85
proTUNING Freaks
BimmerPost Supporting Vendor
proTUNING Freaks's Avatar
3276
Rep
1,599
Posts


Drives: powered by bootmod3
Join Date: Oct 2014
Location: www.protuningfreaks.com | www.bootmod3.com

iTrader: (0)

Same features available on the device are available with the agent software running on a laptop/netbook of your choice, windows/mac/linux/etc. Software is identical on both, device is just a convenience feature keeping the wiring hidden away and laptop out of the car off your passenger seat.
Appreciate 1
FSociety3094.50

      11-25-2016, 11:02 AM   #86
ptper
Captain
356
Rep
916
Posts

Drives: '18 Avus Blue F80
Join Date: Sep 2016
Location: MD

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by ptper View Post
Sorry for the ignorant question...does this give the ability to flash back to completely stock if we have to bring it to the dealer for service?
I think I found the answer...so, if i want to flash back to complete stock, i would have to pull the dme and put the lock back on?
Appreciate 0
      11-25-2016, 11:47 AM   #87
proTUNING Freaks
BimmerPost Supporting Vendor
proTUNING Freaks's Avatar
3276
Rep
1,599
Posts


Drives: powered by bootmod3
Join Date: Oct 2014
Location: www.protuningfreaks.com | www.bootmod3.com

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ptper View Post
I think I found the answer...so, if i want to flash back to complete stock, i would have to pull the dme and put the lock back on?
We don't have the option in the app today but you could technically put the lock back on through the app with bootmod3. This would work the same as any dealer tool or Autologic or ISTA. That's not an issue other than you'd be unable to unlock again over OBD if you wanted to

The only reason to pull the DME again is to reset it back to "identical" pre-flash days setting the flash counters back to what they were before you unlocked and got tuned.

Think of it like restoring your hard drive from the last backup that was made at some point in the past. Its one thing to clean up the drive manually to have the same files as before with the same content (it works but there's behind the scenes data on the drive with traces of what was done on it), while its another to actually wipe it entirely and restore its data from a full snapshot you made of it some time in the past (which is what you'd do with a bench flash based restore to original).
Appreciate 0
      11-25-2016, 11:57 AM   #88
ptper
Captain
356
Rep
916
Posts

Drives: '18 Avus Blue F80
Join Date: Sep 2016
Location: MD

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by proTUNING Freaks View Post
Quote:
Originally Posted by ptper View Post
I think I found the answer...so, if i want to flash back to complete stock, i would have to pull the dme and put the lock back on?
We don't have the option in the app today but you could technically put the lock back on through the app with bootmod3. This would work the same as any dealer tool or Autologic or ISTA. That's not an issue other than you'd be unable to unlock again over OBD if you wanted to

The only reason to pull the DME again is to reset it back to "identical" pre-flash days setting the flash counters back to what they were before you unlocked and got tuned.

Think of it like restoring your hard drive from the last backup that was made at some point in the past. Its one thing to clean up the drive manually to have the same files as before with the same content (it works but there's behind the scenes data on the drive with traces of what was done on it), while its another to actually wipe it entirely and restore its data from a full snapshot you made of it some time in the past (which is what you'd do with a bench flash based restore to original).
Thanks, that confirms my understanding ?I guess my next question would be, whether you plan to ever have this feature in future releases? ?
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 02:04 AM.




f80post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST