proTUNING Freaks
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   BMW M3 and BMW M4 Forum > BMW F80 M3 / F82 M4 Technical Topics > Engine / Drivetrain / Exhaust / Bolt-ons / Tuning

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      10-22-2019, 08:40 AM   #1
m4dbimmer
Enlisted Member
15
Rep
34
Posts

Drives: 2015 M4
Join Date: Jul 2019
Location: Dallas, tx

iTrader: (0)

Misfires 4-6 drivetrain malfunction

Well this sucks.. car was warmed up, gave it half throttle and immediately got a drivetrain malfunction light. At first, it showed a cyl 5 misfire code. After driving it home a few miles, and got the below codes.

Its running like crap and smells horrid. Car has a DP, and MHD e85 tune. 65k miles on the odometer. Plugs were replaced 300 miles ago. Any ideas?
Attached Images
 

Last edited by m4dbimmer; 10-22-2019 at 08:55 AM..
Appreciate 0
      10-22-2019, 10:28 AM   #2
Commanderwiggin
Lieutenant
United_States
571
Rep
502
Posts

Drives: 19 M2C;12 X5 35D;Turbo E46 M3
Join Date: Mar 2014
Location: Socal

iTrader: (0)

You need a revision to that tune.
__________________
F87 M2C - ECUTEK RACEROM tuned by Bend Calibration
1000+RWHP E46 M3, Lab22 Built Turbo S54, Bend Calibration Tuned - BMW Half Mile Record Holder
Appreciate 0
      10-22-2019, 10:29 AM   #3
Kev608
Second Lieutenant
Kev608's Avatar
United_States
71
Rep
222
Posts

Drives: M4 Competition
Join Date: Oct 2019
Location: Madison, WI

iTrader: (0)

Data log and email to MHD. They'll help for FREE.
Appreciate 0
      10-22-2019, 10:33 AM   #4
m4dbimmer
Enlisted Member
15
Rep
34
Posts

Drives: 2015 M4
Join Date: Jul 2019
Location: Dallas, tx

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Commanderwiggin View Post
You need a revision to that tune.
Thanks. Actually been running this tune for a few thousand miles with no issues. Wondering if it's a coil, since it first showed misfire on cylinder 5. After sever restarts, the codes persist. Idle is very rough, and exhaust smell is pretty bad. Seems like a hardware issue.

Last edited by m4dbimmer; 10-22-2019 at 11:08 AM..
Appreciate 0
      10-22-2019, 10:15 PM   #5
m4dbimmer
Enlisted Member
15
Rep
34
Posts

Drives: 2015 M4
Join Date: Jul 2019
Location: Dallas, tx

iTrader: (0)

Any other thoughts? Waiting for mhd to respond.. if it's an o2 related issue, would I see other codes? Any help would be awesome guys.. trying to avoid towing the car.
Appreciate 0
      10-22-2019, 10:41 PM   #6
Kev608
Second Lieutenant
Kev608's Avatar
United_States
71
Rep
222
Posts

Drives: M4 Competition
Join Date: Oct 2019
Location: Madison, WI

iTrader: (0)

Did you pull the plugs and inspect them? Spark test them?
Appreciate 0
      10-22-2019, 11:24 PM   #7
m4dbimmer
Enlisted Member
15
Rep
34
Posts

Drives: 2015 M4
Join Date: Jul 2019
Location: Dallas, tx

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Kev608 View Post
Did you pull the plugs and inspect them? Spark test them?
I didn't. They're new, but I'm planning to look them over tomorrow.

Would a failed o2 sensors cause this sort of behavior?
Appreciate 0
      10-22-2019, 11:26 PM   #8
rborane
Second Lieutenant
26
Rep
291
Posts

Drives: BMW M4
Join Date: Mar 2013
Location: Phoenix AZ

iTrader: (1)

Gotta be the coils if it smells bad. Thatís usually an indication.
Appreciate 0
      10-22-2019, 11:43 PM   #9
Kev608
Second Lieutenant
Kev608's Avatar
United_States
71
Rep
222
Posts

Drives: M4 Competition
Join Date: Oct 2019
Location: Madison, WI

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by m4dbimmer View Post
I didn't. They're new, but I'm planning to look them over tomorrow.

Would a failed o2 sensors cause this sort of behavior?
Interesting that the three cylinders are sequential. I just noticed that and wonder if that's the clue. I'm not sure how spark is controlled on this engine. It isn't going to be an O≤ sensor.
Appreciate 0
      10-22-2019, 11:56 PM   #10
coldfish
Second Lieutenant
Canada
43
Rep
269
Posts

Drives: Alpine White 2018 M3 F80
Join Date: Mar 2018
Location: Ottawa

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Kev608 View Post
Quote:
Originally Posted by m4dbimmer View Post
I didn't. They're new, but I'm planning to look them over tomorrow.

Would a failed o2 sensors cause this sort of behavior?
Interesting that the three cylinders are sequential. I just noticed that and wonder if that's the clue. I'm not sure how spark is controlled on this engine. It isn't going to be an O² sensor.
seems to be issue for bank 2 cylinders.
could be bank 2 O2 sensor.
Appreciate 0
      10-23-2019, 12:09 AM   #11
Kev608
Second Lieutenant
Kev608's Avatar
United_States
71
Rep
222
Posts

Drives: M4 Competition
Join Date: Oct 2019
Location: Madison, WI

iTrader: (0)

It appears I had that backwards. Firing is odds and evens, exhaust is sequential. Most likely is the O≤ sensor.

Last edited by Kev608; 10-23-2019 at 12:18 AM..
Appreciate 0
      10-24-2019, 11:29 AM   #12
m4dbimmer
Enlisted Member
15
Rep
34
Posts

Drives: 2015 M4
Join Date: Jul 2019
Location: Dallas, tx

iTrader: (0)

Thanks everyone. Going to try the coil first and will report back. Also got an injector just in case. O2 sensor if that doesn't work.. if none of those work I'm going to drive it into the lake.
Appreciate 3
      10-24-2019, 11:59 AM   #13
Kev608
Second Lieutenant
Kev608's Avatar
United_States
71
Rep
222
Posts

Drives: M4 Competition
Join Date: Oct 2019
Location: Madison, WI

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by m4dbimmer View Post
Thanks everyone. Going to try the coil first and will report back. Also got an injector just in case. O2 sensor if that doesn't work.. if none of those work I'm going to drive it into the lake.
The ultimate submarine.
Appreciate 0
      10-24-2019, 12:02 PM   #14
coldfish
Second Lieutenant
Canada
43
Rep
269
Posts

Drives: Alpine White 2018 M3 F80
Join Date: Mar 2018
Location: Ottawa

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by m4dbimmer View Post
Thanks everyone. Going to try the coil first and will report back. Also got an injector just in case. O2 sensor if that doesn't work.. if none of those work I'm going to drive it into the lake.
Better to have someone scan your car first,

ISTA can run test on injectors and maybe O2 sensors too. So you dont have to waste money and time.

Can you bring the car to dealership for diagnosis?
Appreciate 0
      10-24-2019, 04:15 PM   #15
JPOWER
Private First Class
JPOWER's Avatar
91
Rep
188
Posts

Drives: 2015 BMW M4 BLK VERT(F83)
Join Date: Oct 2017
Location: NEW JERSEY

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by m4dbimmer View Post
Thanks everyone. Going to try the coil first and will report back. Also got an injector just in case. O2 sensor if that doesn't work.. if none of those work I'm going to drive it into the lake.
Dude your comment about Driving it into the Lake if it does not Work is Priceless
Appreciate 1
      10-26-2019, 07:20 AM   #16
m4dbimmer
Enlisted Member
15
Rep
34
Posts

Drives: 2015 M4
Join Date: Jul 2019
Location: Dallas, tx

iTrader: (0)

Problem solved.. it was an INJECTOR! Lake avoided.

Recap of symptoms: after a light pull the car stumbled and began flashing the check engine light. Idle was very rough and it started to smell like burning plastic. First code was cylinder 5 misfire, then after 4 miles of driving the codes expanded to cylinder 4 5 6 misfires (see first post). Checked park plug in cylinder 5 and it was completely soaked with fuel.
Appreciate 1
      11-03-2019, 10:09 PM   #17
2015f80MG
Registered
2
Rep
1
Posts

Drives: bmw m3
Join Date: Nov 2019
Location: MI

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by m4dbimmer View Post
Problem solved.. it was an INJECTOR! Lake avoided.

Recap of symptoms: after a light pull the car stumbled and began flashing the check engine light. Idle was very rough and it started to smell like burning plastic. First code was cylinder 5 misfire, then after 4 miles of driving the codes expanded to cylinder 4 5 6 misfires (see first post). Checked park plug in cylinder 5 and it was completely soaked with fuel.
Did you have to use OEM injector or you used the Bosch equivalent? Also, was there any coding/calibration required?

I'm told injectors for S55 engine do not need coding, but I recently replaced one of my injectors and getting code 112601 (control line interruption for the cylinder with the new injector) along with drivetrain malfunction message.
Appreciate 1
      11-04-2019, 11:46 AM   #18
AlphaPro_F80
Private First Class
33
Rep
112
Posts

Drives: F80 M3
Join Date: Apr 2019
Location: San Diego

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by JPOWER View Post
Quote:
Originally Posted by m4dbimmer View Post
Thanks everyone. Going to try the coil first and will report back. Also got an injector just in case. O2 sensor if that doesn't work.. if none of those work I'm going to drive it into the lake.
Dude your comment about Driving it into the Lake if it does not Work is Priceless
LoL truly a love hate relationship.
Appreciate 0
      11-07-2019, 09:59 AM   #19
m4dbimmer
Enlisted Member
15
Rep
34
Posts

Drives: 2015 M4
Join Date: Jul 2019
Location: Dallas, tx

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by 2015f80MG View Post
Did you have to use OEM injector or you used the Bosch equivalent? Also, was there any coding/calibration required?

I'm told injectors for S55 engine do not need coding, but I recently replaced one of my injectors and getting code 112601 (control line interruption for the cylinder with the new injector) along with drivetrain malfunction message.

I don't think it was a true oem, but looked just like it - here's the one I bought. https://www.amazon.com/gp/aw/d/B07RDH3XP8?psc=1&ref=ppx_pop_mob_b_asin_title


No coding required, just plugged it in and reset codes and adaptations.
Appreciate 0
      11-07-2019, 10:07 AM   #20
chetrickerman
Pro Tuner
chetrickerman's Avatar
United_States
8765
Rep
1,345
Posts

Drives: F80 M3 YMB
Join Date: Jul 2017
Location: Colorado Springs

iTrader: (0)

Garage List
2016 BMW M3  [0.00]
New injectors do require coding with ISTA
__________________
ASR Kratos billet turbos, Headgames CNC ported head, HG valve springs, MILVs, ARP Head Studs , Essex/AP 9668 BBK, AR design downpipes, Self-made charge pipes, intakes, and exhaust, MHD, Burger Stealth meth tank, WEngineering DataDisplay/WMI, RW Carbon GTS hood, Status Gruppe Carbon CSL trunk, GC Camber plates, KW HAS, Fall-Line Race Toe arms, SS Brake Lines, UUC SSK, Insane Crank hub, BC Forged RZ01, Meth Injected
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 05:01 AM.




f80post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST