BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   BMW M3 and BMW M4 Forum > BMW F80 M3 / F82 M4 Forum > F80 M3 / M4 Pricing, Ordering, European Delivery

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      06-25-2016, 11:50 AM   #1
'Cane
Lieutenant Colonel
'Cane's Avatar
United_States
875
Rep
1,531
Posts

Drives: 2018 F80 Imolarot/ZCP
Join Date: Feb 2007
Location: South Florida

iTrader: (0)

Garage List
2018 M3  [0.00]
I may need some help here: ED Nav. Related ?

I'm made it to Zurich, and all of a sudden the Nav is asking for an activation code. The BMW product specialist that did my deliver, Alex Fuhrmann, told me not to remove the USB stick from the center console, and I haven't, and it worked fine all the way from Germany here. Any ideas? I looked through all my paperwork and didnt see anything.

I also emailed my CA, and I thought of calling Assist when I got back to the car.
Appreciate 0
      06-25-2016, 11:52 AM   #2
M.a.r.k.u.s
Captain
M.a.r.k.u.s's Avatar
United_States
284
Rep
926
Posts

Drives: '16 M3 ZCP
Join Date: Mar 2014
Location: Seattle

iTrader: (2)

Garage List
Quote:
Originally Posted by 'Cane
I'm made it to Zurich, and all of a sudden the Nav is asking for an activation code. The BMW product specialist that did my deliver, Alex Fuhrmann, told me not to remove the USB stick from the center console, and I haven't, and it worked fine all the way from Germany here. Any ideas? I looked through all my paperwork and didnt see anything.

I also emailed my CA, and I thought of calling Assist when I got back to the car.
Happened to me multiple times. Mine told me to remove it and put it back in, which I did on several occasions and it worked.
__________________
2016 SO M3 ZCP - 11.6@119mph (stock)
Appreciate 1
      06-25-2016, 11:53 AM   #3
'Cane
Lieutenant Colonel
'Cane's Avatar
United_States
875
Rep
1,531
Posts

Drives: 2018 F80 Imolarot/ZCP
Join Date: Feb 2007
Location: South Florida

iTrader: (0)

Garage List
2018 M3  [0.00]
Quote:
Originally Posted by M.a.r.k.u.s View Post
Happened to me multiple times. Mine told me to remove it and put it back in, which I did on several occasions and it worked.
I'll give that a shot, thanks.
Appreciate 0
      06-25-2016, 12:02 PM   #4
M3Tooner
Private First Class
M3Tooner's Avatar
United_States
132
Rep
189
Posts

Drives: 2016 M3 DCT ZCP
Join Date: Jun 2015
Location: USA

iTrader: (0)

Happened to me once too during my ED last month. I used my phone's Google nav in the mean time, then after a few key cycles, it started working on its own again. I tried key cycling on the spot a few times, that didn't work. You almost have to drive it a little and shut off the car, close the door, leave it alone, go grab lunch or something, then come back and it'll hopefully work again. It sucks, I know, especially when you're in an unfamiliar place. I never pulled out the USB drive.
Appreciate 1
      06-25-2016, 12:14 PM   #5
Halewafa
Lieutenant
Halewafa's Avatar
346
Rep
432
Posts

Drives: SO/SO M4
Join Date: Jul 2015
Location: Indianapolis, IN

iTrader: (0)

Same thing happened to me. Removed the USB and plugged it back in. Once I selected it again in the multimedia part of idrive, I turned the car off, locked it, and walked about 50 feet away, came back a couple of minutes later, turned the car on, everything loaded up again. When it asks for the activation code, don't click "ok", just leave it alone and it should load again
__________________
2016 M4 - Current - SO/SO - Full leather - DCT - Comp Package - Executive Package - Lighting Package - Side/Top Cameras (ED Thread)
2006 tC - Sold
1996 Silverado - Sold
Appreciate 1
      06-25-2016, 12:18 PM   #6
jaybird124
Major
jaybird124's Avatar
128
Rep
1,047
Posts

Drives: 2017 M3 ZCP
Join Date: Nov 2005
Location: Florida

iTrader: (0)

Pics???
Appreciate 1
      06-25-2016, 12:29 PM   #7
'Cane
Lieutenant Colonel
'Cane's Avatar
United_States
875
Rep
1,531
Posts

Drives: 2018 F80 Imolarot/ZCP
Join Date: Feb 2007
Location: South Florida

iTrader: (0)

Garage List
2018 M3  [0.00]
Quote:
Originally Posted by jaybird124 View Post
Pics???
http://f80.bimmerpost.com/forums/sho....php?t=1277145

Appreciate 0
      06-25-2016, 12:30 PM   #8
phoenx
First Lieutenant
162
Rep
364
Posts

Drives: E46 M3, F80 M3
Join Date: Mar 2011
Location: Los Angeles, CA

iTrader: (0)

Same thing happened to me and all I did was turn off the car and restarted it and everything went back to normal.
Appreciate 1
      06-25-2016, 12:42 PM   #9
visi107
Captain
United_States
360
Rep
866
Posts

Drives: 2018 M3CS
Join Date: Aug 2015
Location: Farmington Hills, MI

iTrader: (1)

Same thing happened to me last month, except that resetting didn't do anything. The USB stick actually stopped working, hopefully yours will be fine with just resetting it.
__________________
2018 F80 M3CS
2016 F80 M3 - May 14th ED- The ED Adventure
2013 F30 328i xdrive - Retired
Appreciate 0
      06-25-2016, 12:47 PM   #10
KevinM
Colonel
KevinM's Avatar
2044
Rep
2,844
Posts

Drives: 2002 M5;2007 M Coupe;2020 M2C
Join Date: Jul 2011
Location: Tucson

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by visi107 View Post
Same thing happened to me last month, except that resetting didn't do anything. The USB stick actually stopped working, hopefully yours will be fine with just resetting it.
Yep. This happened to me as well, luckily near the end of my trip and I just used my cell phone Nav.

BMW was not helpful. Roadside assistance just gives you the sequence to try: take out the USB, lock the car, take key and go 100 ft from the car, wait at least 10 min, go back, start the car, start the Nav, insert USB and it should reset. This didn't work so I was referred to BMW Welt, who told me the same thing except to put the USB back in before I started the car. None of these worked.

Not a huge deal with cell phone nav systems these days, but BMW needs to better understand and prevent this issue. Could be a real pain if you don't have cell phone service.
__________________
2020 F87 M2C Hockenheim Silver/MT
2002 E39 M5 Sterling Gray/Caramel
2007 E86 Z4M Coupe Silver Gray/Black
2016 F80 M3 ZCP MG/Golden Brown/6MT European Delivery Thread - gone
Appreciate 0
      06-25-2016, 12:59 PM   #11
visi107
Captain
United_States
360
Rep
866
Posts

Drives: 2018 M3CS
Join Date: Aug 2015
Location: Farmington Hills, MI

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by KevinM View Post
Yep. This happened to me as well, luckily near the end of my trip and I just used my cell phone Nav.

BMW was not helpful. Roadside assistance just gives you the sequence to try: take out the USB, lock the car, take key and go 100 ft from the car, wait at least 10 min, go back, start the car, start the Nav, insert USB and it should reset. This didn't work so I was referred to BMW Welt, who told me the same thing except to put the USB back in before I started the car. None of these worked.

Not a huge deal with cell phone nav systems these days, but BMW needs to better understand and prevent this issue. Could be a real pain if you don't have cell phone service.
Yeah BMW assist totally not helpful. I actually called the Welt and had to try really hard to convince them to overnight a second USB stick. Don't know why it was such a big deal but had to talk to 4 different people.
__________________
2018 F80 M3CS
2016 F80 M3 - May 14th ED- The ED Adventure
2013 F30 328i xdrive - Retired
Appreciate 0
      06-25-2016, 01:11 PM   #12
KevinM
Colonel
KevinM's Avatar
2044
Rep
2,844
Posts

Drives: 2002 M5;2007 M Coupe;2020 M2C
Join Date: Jul 2011
Location: Tucson

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by visi107 View Post
Yeah BMW assist totally not helpful. I actually called the Welt and had to try really hard to convince them to overnight a second USB stick. Don't know why it was such a big deal but had to talk to 4 different people.
Yeah, they routed my call around as well. So BMW overnighted another USB stick? That is nice. I didn't bother as I was almost finished with my trip.
__________________
2020 F87 M2C Hockenheim Silver/MT
2002 E39 M5 Sterling Gray/Caramel
2007 E86 Z4M Coupe Silver Gray/Black
2016 F80 M3 ZCP MG/Golden Brown/6MT European Delivery Thread - gone
Appreciate 0
      06-25-2016, 01:31 PM   #13
visi107
Captain
United_States
360
Rep
866
Posts

Drives: 2018 M3CS
Join Date: Aug 2015
Location: Farmington Hills, MI

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by KevinM View Post
Yeah, they routed my call around as well. So BMW overnighted another USB stick? That is nice. I didn't bother as I was almost finished with my trip.
Yeah stick broke on Day 2 with the car so it was still early on for us. IT took two days to convince them to do that though. We used our phone during that time which wasn't too bad.
__________________
2018 F80 M3CS
2016 F80 M3 - May 14th ED- The ED Adventure
2013 F30 328i xdrive - Retired

Last edited by visi107; 06-25-2016 at 02:35 PM..
Appreciate 0
      06-25-2016, 01:49 PM   #14
SD ///M4
///Multiple
SD ///M4's Avatar
United_States
1953
Rep
3,410
Posts

Drives: M4 Coupe | M3 | Z4M Roadster
Join Date: Jan 2011
Location: San Diego, CA

iTrader: (1)

Garage List
On our recent Euro Delivery we removed the Nav USB stick several times because we wanted to plug in my iPod Touch to use the M Lap Timer when we had track days. We always made sure that before we removed the Nav stick that we shut the car down, and then plugged in the iPod and restarted the car. To plug in the Nav stick we reversed the process. We never had a problem. I'm pretty sure that we didn't get the message about entering a code each time we reinserted the Nav stick, but when we did it just went away, or we OKed it, I don't remember.

On this trip there were a total of 14 M (10 M2s, 2 M3s, 2 M4s) cars in our group delivery and probably half of them removed and replaced the Nav stick several times. There was one person whose Nav stick didn't work at all in her M2, right from the Welt. Because it was a group delivery it was determined that she really didn't need it so she didn't try to have that resolved.
__________________
His: 2016 M4 Coupe | Sakhir Orange | Black Full Merino Leather | CF Trim | M-DCT | More | ED 5/13/16
Hers: 2018 M3 Sedan | San Marino Blue | Black Full Merino Leather | CF Trim | M-DCT | ZCP | ED 7/18/18
Ours: 2006 Z4 Roadster | Interlagos Blue | Black Extended Nappa Leather | Carbon Leather Trim | Purchased 7/19/12

Appreciate 0
      06-25-2016, 04:30 PM   #15
'Cane
Lieutenant Colonel
'Cane's Avatar
United_States
875
Rep
1,531
Posts

Drives: 2018 F80 Imolarot/ZCP
Join Date: Feb 2007
Location: South Florida

iTrader: (0)

Garage List
2018 M3  [0.00]
Ok, so it seems to be working again.
Appreciate 0
      06-25-2016, 04:54 PM   #16
Vitacura
Ich Liebe mein BMW
Vitacura's Avatar
United_States
223
Rep
684
Posts

Drives: 18 M240i CV, 16 M5
Join Date: May 2007
Location: Tampa Bay

iTrader: (0)

Sweet, hope it keeps working throughout the rest of your ED!
Appreciate 1
      06-25-2016, 11:12 PM   #17
backagain
just a fool
backagain's Avatar
China
323
Rep
669
Posts

Drives: 2016 SO coded M3
Join Date: Mar 2016
Location: CA bay area

iTrader: (0)

The reboot procedure has been posted in several threads:

1) Remove the stick
2) Turn off your car
3) Lock your car and walk away for 5 minutes, allow the car to go to sleep.
4) Return, and start your car.
5) Start the Nav system
6) Put in stick
7) Allow system to reboot

Good luck
Appreciate 1
      06-26-2016, 01:33 AM   #18
NOLATom
Second Lieutenant
95
Rep
217
Posts

Drives: 2016 M3
Join Date: May 2016
Location: New Orleans

iTrader: (0)

An our after leaving Welt, ours quit working. A couple of times it asked for the code, but shortly after started booting, but would get stuck there. We noticed it did this inside the hotel's parking garage, which was in the basement of the hotel. You could sit there for thirty minutes and it wouldn't come up, but once we got on the street for 5 minutes it would bootup. So we came to the conclusion that if it wasn't getting a GPS signal it, would stay stuck on the green screen with the buildings showing.
Appreciate 0
      06-26-2016, 03:18 PM   #19
BimmerGuyDC
Captain
United_States
207
Rep
829
Posts

Drives: 2016 F82 M4
Join Date: Sep 2012
Location: DC Metro

iTrader: (0)

Mine did this. I had to reboot the idrive to correct this.
__________________
2007 e92 335i 6MT | Space Gray | M-Tech Rear Bumper (Sold)

ED 8/18 - PCD 10/19 | 2016 F82 M4 6MT | Alpine White | CF Roof | CF Trim | Black Extended Leather | Executive Package | Lighting Package | Adaptive M Suspension | 19" 437M Black Wheels
Appreciate 0
      06-26-2016, 05:40 PM   #20
'Cane
Lieutenant Colonel
'Cane's Avatar
United_States
875
Rep
1,531
Posts

Drives: 2018 F80 Imolarot/ZCP
Join Date: Feb 2007
Location: South Florida

iTrader: (0)

Garage List
2018 M3  [0.00]
Haven't had a problem since, it's been working well so far.
Appreciate 0
      06-27-2016, 12:48 AM   #21
AJS1000RR
Private
AJS1000RR's Avatar
United_States
7
Rep
69
Posts

Drives: 2016 M4 Individual
Join Date: Oct 2013
Location: California

iTrader: (0)

I experienced this exactly a week ago outside the Dorint hotel in Nurburgring - 4 days after delivery. I called the Welt, but being Sunday, the premium lounge was closed and the person was not very helpful. She put me through to BMW customer service, but the gent did not speak English, and my German was worse than his English. Ended up using the Waze app on my iPhone for the remaining 3 days, until drop-off in Bremerhaven.
Appreciate 0
      06-27-2016, 08:41 PM   #22
pbsis
New Member
5
Rep
11
Posts

Drives: 2015 p85d
Join Date: Apr 2016
Location: OKC

iTrader: (0)

how are you guys using your phone data for google maps and waze? I was told (US verizon) it would be a large charge.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 01:21 PM.




f80post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST