European Auto Source (EAS)
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   BMW M3 and BMW M4 Forum > BMW F80 M3 / F82 M4 Technical Topics > Engine / Drivetrain / Exhaust / Bolt-ons / Tuning

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      05-12-2015, 08:20 AM   #1
Bahn360Photo
Shutter Speed
Bahn360Photo's Avatar
United_States
521
Rep
1,875
Posts

Drives: 2018 M4
Join Date: Feb 2014
Location: NYC

iTrader: (2)

Garage List
Send a message via Yahoo to Bahn360Photo
Drivetrain malfunction

BIMMERPOST
     Featured on BIMMERPOST.com
guys

had a error code pop up at WOT yesterday and car went into limp mode.

getting on the highway top of 2nd gear, gunned it, 5 seconds into it error code "Drivetrain malfunction" and power cut.

i pulled over on the shoulder and turned the car off and on. everything was fine, did few WOT runs as a check, all good.

anyone encounter anything like that?

mods: KN&N drop in filters and JB stage 1

DCT car, auto shifting so didn't over rev
__________________
I shutter to think how many people are underexposed and lacking depth...

Subscribe to my channel to see awesome videos and reviews:
https://www.youtube.com/channel/UCsI...0Yb2uyaNxpJnxw
Appreciate 0
      05-12-2015, 09:10 AM   #2
JBiddy
Brigadier General
United_States
178
Rep
3,839
Posts

Drives: F82 ///M
Join Date: Apr 2008
Location: Northern/N.J

iTrader: (9)

I've had the same issue I couple of times. I have catless DPs and jb4 on map 2. Might have something to do with the jb4 in my opinion
__________________
///M
Appreciate 0
      05-12-2015, 09:14 AM   #3
Mike@N54Tuning.com
BimmerPost Supporting Vendor
Canada
3691
Rep
94,340
Posts


Drives: 2007 335i, 2015 M3
Join Date: Dec 2008
Location: N54tuning.com

iTrader: (89)

Quote:
Originally Posted by Bahn360Photo View Post
guys

had a error code pop up at WOT yesterday and car went into limp mode.

getting on the highway top of 2nd gear, gunned it, 5 seconds into it error code "Drivetrain malfunction" and power cut.

i pulled over on the shoulder and turned the car off and on. everything was fine, did few WOT runs as a check, all good.

anyone encounter anything like that?

mods: KN&N drop in filters and JB stage 1

DCT car, auto shifting so didn't over rev
Could be a high RPM misfire? What fuel were you using? Any chance you have a code scanner that could read the codes?

Mike
__________________
Appreciate 0
      05-12-2015, 09:14 AM   #4
Mike@N54Tuning.com
BimmerPost Supporting Vendor
Canada
3691
Rep
94,340
Posts


Drives: 2007 335i, 2015 M3
Join Date: Dec 2008
Location: N54tuning.com

iTrader: (89)

Quote:
Originally Posted by JBiddy View Post
I've had the same issue I couple of times. I have catless DPs and jb4 on map 2. Might have something to do with the jb4 in my opinion
Did you read the codes with the JB4 after your issue? The JB4 has built in code reading so it should be simple to pull the codes and see what the issue is / was?

Mike
__________________
Appreciate 0
      05-12-2015, 09:24 AM   #5
dmk08
Retired Poster
dmk08's Avatar
United_States
4719
Rep
10,949
Posts

Drives: 4Runner
Join Date: Jul 2012
Location: Atlanta

iTrader: (19)

Quote:
Originally Posted by Mike@N54Tuning.com View Post
Did you read the codes with the JB4 after your issue? The JB4 has built in code reading so it should be simple to pull the codes and see what the issue is / was?

Mike
Looks like he's got Stage 1. No codes in there right?
Appreciate 0
      05-12-2015, 09:52 AM   #6
335iRlz
Colonel
213
Rep
2,178
Posts

Drives: R8, f10m59(Rip), m4, GTR
Join Date: Feb 2013
Location: MD

iTrader: (3)

I wouldn't worry I had this twice on my M5 with JB4 and charcoal deletes once randomly and after 15 minutes of sitting never came back [that was at 2k miles], and then at 17k miles when I turned the boost up double and it came on at the speed limiter so full WOT and that I'm pretty sure was it doing it due to fueling limitations and that much extra boost...

Bottom line unless it doesn't appear to be random in its occurrence or you are able to replicate its appearance I wouldn't worry.

I've never had it come on, on the m4 and I've had the JB4 on since 3k miles

Quote:
Originally Posted by dmk08 View Post
Looks like he's got Stage 1. No codes in there right?
Yup. Unless you splice it in with I believe the green wires [stage2+ ready], you cant read codes.
Appreciate 0
      05-12-2015, 10:00 AM   #7
RingMeister01
Croatian
RingMeister01's Avatar
No_Country
856
Rep
3,656
Posts

Drives: PORSCHE
Join Date: Dec 2012
Location: NYC

iTrader: (0)

Garage List
Same thing happen to me on track WOT in 5th then drivetrain malfunction. I shut off the car for a good 20 minutes and turning it back on after rest it was fine.

100% stock btw
__________________
NARDO GREY '18 PANAMERA TURBO
Ducati V4 S Corse (track only)
Husqvarna FS450 (track only)
Looking for an SUV
Appreciate 0
      05-12-2015, 10:01 AM   #8
dmk08
Retired Poster
dmk08's Avatar
United_States
4719
Rep
10,949
Posts

Drives: 4Runner
Join Date: Jul 2012
Location: Atlanta

iTrader: (19)

Quote:
Originally Posted by 335iRlz View Post
I wouldn't worry I had this twice on my M5 with JB4 and charcoal deletes once randomly and after 15 minutes of sitting never came back [that was at 2k miles], and then at 17k miles when I turned the boost up double and it came on at the speed limiter so full WOT and that I'm pretty sure was it doing it due to fueling limitations and that much extra boost...

Bottom line unless it doesn't appear to be random in its occurrence or you are able to replicate its appearance I wouldn't worry.

I've never had it come on, on the m4 and I've had the JB4 on since 3k miles



Yup. Unless you splice it in with I believe the green wires [stage2+ ready], you cant read codes.
I think he's got the $379 "JB stage 1" that does not even have that option.
Appreciate 0
      05-12-2015, 10:03 AM   #9
335iRlz
Colonel
213
Rep
2,178
Posts

Drives: R8, f10m59(Rip), m4, GTR
Join Date: Feb 2013
Location: MD

iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by dmk08 View Post
I think he's got the $379 "JB stage 1" that does not even have that option.
Yeah its basically just the Map /tmap boost controller.. Thats what I did with my Stage 1 on the JB4 beta testing, just hooked up those two, I wasn't comfortable splicing wires to the car with that few miles on it lol.
Appreciate 0
      05-12-2015, 10:31 AM   #10
Bahn360Photo
Shutter Speed
Bahn360Photo's Avatar
United_States
521
Rep
1,875
Posts

Drives: 2018 M4
Join Date: Feb 2014
Location: NYC

iTrader: (2)

Garage List
Send a message via Yahoo to Bahn360Photo
Quote:
Originally Posted by Mike@N54Tuning.com View Post
Could be a high RPM misfire? What fuel were you using? Any chance you have a code scanner that could read the codes?

Mike
93 octane, dont have a scanner, should hook up with someone who has one to check out the codes
__________________
I shutter to think how many people are underexposed and lacking depth...

Subscribe to my channel to see awesome videos and reviews:
https://www.youtube.com/channel/UCsI...0Yb2uyaNxpJnxw
Appreciate 0
      05-12-2015, 10:32 AM   #11
Bahn360Photo
Shutter Speed
Bahn360Photo's Avatar
United_States
521
Rep
1,875
Posts

Drives: 2018 M4
Join Date: Feb 2014
Location: NYC

iTrader: (2)

Garage List
Send a message via Yahoo to Bahn360Photo
Quote:
Originally Posted by dmk08 View Post
I think he's got the $379 "JB stage 1" that does not even have that option.
yeah, JB Stage 1, so cant get the codes from the tune only from the car itself, which im not sure will be very helpful
__________________
I shutter to think how many people are underexposed and lacking depth...

Subscribe to my channel to see awesome videos and reviews:
https://www.youtube.com/channel/UCsI...0Yb2uyaNxpJnxw
Appreciate 0
      05-12-2015, 10:33 AM   #12
Bahn360Photo
Shutter Speed
Bahn360Photo's Avatar
United_States
521
Rep
1,875
Posts

Drives: 2018 M4
Join Date: Feb 2014
Location: NYC

iTrader: (2)

Garage List
Send a message via Yahoo to Bahn360Photo
Quote:
Originally Posted by 335iRlz View Post
I wouldn't worry I had this twice on my M5 with JB4 and charcoal deletes once randomly and after 15 minutes of sitting never came back [that was at 2k miles], and then at 17k miles when I turned the boost up double and it came on at the speed limiter so full WOT and that I'm pretty sure was it doing it due to fueling limitations and that much extra boost...

Bottom line unless it doesn't appear to be random in its occurrence or you are able to replicate its appearance I wouldn't worry.

I've never had it come on, on the m4 and I've had the JB4 on since 3k miles



Yup. Unless you splice it in with I believe the green wires [stage2+ ready], you cant read codes.

thanks! im at a bit above 2k, had the tune installed after break in service at about 1500 miles
__________________
I shutter to think how many people are underexposed and lacking depth...

Subscribe to my channel to see awesome videos and reviews:
https://www.youtube.com/channel/UCsI...0Yb2uyaNxpJnxw
Appreciate 0
      05-12-2015, 10:34 AM   #13
Bahn360Photo
Shutter Speed
Bahn360Photo's Avatar
United_States
521
Rep
1,875
Posts

Drives: 2018 M4
Join Date: Feb 2014
Location: NYC

iTrader: (2)

Garage List
Send a message via Yahoo to Bahn360Photo
Quote:
Originally Posted by dmk08 View Post
Looks like he's got Stage 1. No codes in there right?
i believe so, no codes
__________________
I shutter to think how many people are underexposed and lacking depth...

Subscribe to my channel to see awesome videos and reviews:
https://www.youtube.com/channel/UCsI...0Yb2uyaNxpJnxw
Appreciate 0
      05-12-2015, 09:16 PM   #14
tooch
Captain
United_States
89
Rep
807
Posts

Drives: F82
Join Date: Jul 2007
Location: NOR-CAL

iTrader: (0)

Oh man, I remember this happening all the time with my 07 335i. Hope its not a regular occurrence. Hasn't happened to me yet.
__________________

96 E31 JB
07 E92 AW
F82 BSM
Appreciate 0
      05-12-2015, 09:57 PM   #15
8600RPM
Lieutenant Colonel
599
Rep
1,752
Posts

Drives: e92 m3
Join Date: Oct 2014
Location: AZ

iTrader: (0)

It's almost always a Fuel issue. Even being low in fuel as in quarter tank I got that with a tune.
Appreciate 0
      05-12-2015, 11:35 PM   #16
r33_RGSport
Lieutenant General
r33_RGSport's Avatar
United_States
4262
Rep
12,402
Posts

Drives: G30 540i / 997.1 C4S / F39 X2
Join Date: Oct 2009
Location: So. Cal

iTrader: (3)

Don't dismiss BMW bad parts out of the equation.
I have got that before and it was a bad TMAP sensor. Few of my customers got the same thing happened and once the TMAP replaced, it never came back.
Trust me, BMW insider told me that corporate try to save every penny possible.
And not everybody do WOT with their car.
__________________
Email: sales@rgsport.com === IG: RGSport_USA
Appreciate 0
      05-13-2015, 07:53 AM   #17
Bahn360Photo
Shutter Speed
Bahn360Photo's Avatar
United_States
521
Rep
1,875
Posts

Drives: 2018 M4
Join Date: Feb 2014
Location: NYC

iTrader: (2)

Garage List
Send a message via Yahoo to Bahn360Photo
thanks for the input, i'll leave everything as is for now and see if it comes up again. if it does then i'll start investigating further.
with my 07 335 i got that 2-3 times in 3 years of ownership so it wasnt a head ache, however a friend of mine had it on a regular basis with f30 335 and had to lemon the car because bmw couldnt identify the issue
__________________
I shutter to think how many people are underexposed and lacking depth...

Subscribe to my channel to see awesome videos and reviews:
https://www.youtube.com/channel/UCsI...0Yb2uyaNxpJnxw
Appreciate 0
      05-31-2015, 10:19 AM   #18
evanescent03
Lieutenant Colonel
evanescent03's Avatar
695
Rep
1,690
Posts

Drives: '16 M6 GC CP
Join Date: Dec 2010
Location: USA

iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by RingMeister01
Same thing happen to me on track WOT in 5th then drivetrain malfunction. I shut off the car for a good 20 minutes and turning it back on after rest it was fine.

100% stock btw
just had this at the track too.. ran the car hard yesterday playing lead-follow with a GTR and F-Type... today in the rain I just popped the code and the car ran a little rough ... turned engine off and back on again.. gone for now hopefully it doesn't put me into neutral like someone mentioned ...
__________________
Gone but not forgotten: '09 STi // '08 335i // '02 M3 // '11 335i // '15 M3 // '16 M3 // '16 Camaro SS // '16 Audi S3 // '18 Boxster 718S // '17 Camaro SS 1LE // '16 M6 GC CP

Appreciate 0
      05-31-2015, 11:38 AM   #19
NickRac
Lieutenant
NickRac's Avatar
United_States
235
Rep
552
Posts

Drives: Briskly
Join Date: May 2013
Location: Greenwich, CT :: Miami Beach, FL

iTrader: (0)

It's JB4.

I can recreate it almost on demand. Happened so often (driving hard often) that I pulled my JB4 all together.
__________________
2012 F12 M6 :: BSM/Black :: Exec Package :: BMS Stage 1
2015 F82 M4 :: BSM/Black :: ESS Flash Tune :: 19" HRE FF01 Satin Black :: H&R Sport Spring & 12mm/15mm Spacers :: Carbon Fiber / IND Black Cosmetic :: Eisenmann Sport Exhaust Gloss Black / Down Pipes
2016 F85 X5M :: Donnington Grey/Mugello Red :: Stock...For Now
Appreciate 0
      05-31-2015, 12:07 PM   #20
pigwet
Private First Class
United_States
104
Rep
105
Posts

Drives: MW F80, CP, DCT
Join Date: Jun 2014
Location: Desert Southwest

iTrader: (1)

Happened on my 6MT completely stock, not under WOT. Ran rough. Pulled over. Turned car off for 30 seconds. Started back up and never returned.
Appreciate 0
      05-31-2015, 12:28 PM   #21
Mike@N54Tuning.com
BimmerPost Supporting Vendor
Canada
3691
Rep
94,340
Posts


Drives: 2007 335i, 2015 M3
Join Date: Dec 2008
Location: N54tuning.com

iTrader: (89)

Quote:
Originally Posted by NickRac View Post
It's JB4.

I can recreate it almost on demand. Happened so often (driving hard often) that I pulled my JB4 all together.
Use the JB4 to read the fault code then so BMS can fix it for you.

Mike
__________________
Appreciate 0
      05-31-2015, 03:38 PM   #22
FC4
Colonel
1378
Rep
2,768
Posts

Drives: Yes
Join Date: May 2014
Location: US

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by NickRac View Post
It's JB4.
Really? So what explains the same occurrence on the stock cars listed above? Maybe the JB4 fairy visited them at night and installed it without them knowing.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 03:15 AM.




f80post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST