Autotalent
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   BMW M3 and BMW M4 Forum > BMW F80 M3 / F82 M4 Technical Topics > Engine / Drivetrain / Exhaust / Bolt-ons / Tuning

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      10-05-2020, 06:09 PM   #1
TanzaniteBlue
BMWphile
TanzaniteBlue's Avatar
United_States
88
Rep
139
Posts

Drives: BMW & FCA! <3
Join Date: Jun 2014
Location: NY/NJ

iTrader: (0)

Bootmod3 causing wastegate flutter

I'm a bit mystified by this. And the dealer can't help because their system was updated that it will detect an unlocked DME. The dealer themselves do not care that I run bootmod3 and said 2 others have the issue, and one of their own techs.

Basically hitting full boost at full throttle between 2500 and 3500 rpm results in a very audible oscillating boost flutter air rushing noise whatever its called. It's extremely easy to replicate. Floor it in third, hit full boost, grab 4th, happens everytime. It will not do it below WOT and full boost. I'm running stage 1 93 octane v9.1. When it was hot outside it would do this in 6th or 7th on the highway at full boost.

Is there anyone else experiencing this? My charge pipes were replaced but that's obviously not the problem.

My lease is up next month and with an incoming R35 in the spec I want, I'm considering just moving on before those cars disappear.
Appreciate 0
      10-05-2020, 06:19 PM   #2
Djdnav
First Lieutenant
187
Rep
319
Posts

Drives: F80 M3
Join Date: Jul 2018
Location: Central FL

iTrader: (3)

Try turning off the traction control. If the tcs kicks in, it will limit your power output which causes surging.
__________________
///M3
Appreciate 0
      10-05-2020, 06:23 PM   #3
TanzaniteBlue
BMWphile
TanzaniteBlue's Avatar
United_States
88
Rep
139
Posts

Drives: BMW & FCA! <3
Join Date: Jun 2014
Location: NY/NJ

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Djdnav View Post
Try turning off the traction control. If the tcs kicks in, it will limit your power output which causes surging.
On or off makes no difference unfortunately. Still occurs.
Appreciate 0
      10-05-2020, 07:23 PM   #4
Wanted_M
First Lieutenant
Wanted_M's Avatar
United_States
179
Rep
327
Posts

Drives: Frozen Blue M4CS
Join Date: Jul 2009
Location: Norcal

iTrader: (0)

A vacuum leak or maybe you're experiencing compressor surging (not sure) high boost @ low rpm. What's the WG duty cycle at that rpm?
__________________
M4CS Frozen Blue
Dinan HAS | Dinan x-pipe | Fall Line links | Hotchkis bars | K&N | Spiegler |TC Kline plates | Xpel stealth
Appreciate 0
      10-05-2020, 07:36 PM   #5
TanzaniteBlue
BMWphile
TanzaniteBlue's Avatar
United_States
88
Rep
139
Posts

Drives: BMW & FCA! <3
Join Date: Jun 2014
Location: NY/NJ

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Wanted_M View Post
A vacuum leak or maybe you're experiencing compressor surging (not sure) high boost @ low rpm. What's the WG duty cycle at that rpm?
I don't know how to check that, but it may as well be surging. There hasn't been an update to this map in almost a year.
Appreciate 0
      10-05-2020, 09:21 PM   #6
TopJimmy
Lieutenant Colonel
TopJimmy's Avatar
United_States
1189
Rep
1,655
Posts

Drives: BMW M3 F80
Join Date: Jul 2019
Location: Chester County, PA

iTrader: (1)

Upload a vid to Ytube and post the link here so we can hear what you hear.

You can also data log and make sure you get WGDC%. Email PTF Support and tell them which of your logs to look at. I think (not sure) WGDC in high 90s starts to show problems.

Yes, changing CPs can cause a boost leak. One guy had a pinhole under the powder coat...
__________________
'18 F80 Base 6MT | FBOs | Kies Hub | Paul's E85 | Stock Turbos | 7 seconds 60-130
Appreciate 0
      10-05-2020, 09:39 PM   #7
jpy1980
Lieutenant Colonel
jpy1980's Avatar
United_States
1428
Rep
1,836
Posts

Drives: 2015 BMW M3 -Smurfy Blue Vinyl
Join Date: Sep 2018
Location: Los Angeles

iTrader: (2)

Iím not sure if I have the same issue but my car is a 6mt with the BM3 CS+ tune with charge pipes and open intakes. When Iím on 3rd or 4th and build boost or WOT, the sucking sound from the intakes sound like itís oscillating a bit. Switch gears and or be in a higher gear, the sucking sound from the intakes isnít broken up and is in full vacuum mode. Iím thinking it could be TC? Doesnít happen with the stock tune and intakes. Thoughts?
Appreciate 0
      10-05-2020, 10:18 PM   #8
Danlnyc88
First Lieutenant
237
Rep
344
Posts

Drives: 2020 M4 Comp, 2017 Macan Turbo
Join Date: Jun 2019
Location: Orange County

iTrader: (1)

mine does the exact same thing. I thought it was normal. FBO Stage 2
Appreciate 0
      10-05-2020, 10:31 PM   #9
jballer123
First Lieutenant
United_States
63
Rep
351
Posts

Drives: 2011m3 zcp
Join Date: Jul 2011
Location: san diego, ca

iTrader: (6)

Mine does the same with the cs+ tune
Appreciate 0
      10-05-2020, 10:54 PM   #10
Demxsr
Second Lieutenant
Demxsr's Avatar
134
Rep
299
Posts

Drives: 16 M4
Join Date: Jun 2015
Location: Cali / Hawaii

iTrader: (1)

I'm stage 1, 91 ACN. I've had this happen ever since I did bootnod3 years ago. I always thought it was my MSR intakes doing it. And with the intakes the noise is way louder. Its not TCS, that gives a very different exhaust flutter noise. I assumed it was harmless, but maybe I'm wrong? Very curious on a fix to this.
Appreciate 0
      10-05-2020, 11:04 PM   #11
jpy1980
Lieutenant Colonel
jpy1980's Avatar
United_States
1428
Rep
1,836
Posts

Drives: 2015 BMW M3 -Smurfy Blue Vinyl
Join Date: Sep 2018
Location: Los Angeles

iTrader: (2)

Maybe itís normal? Must be a tuning thing where it relieves excess boost pressure at WOT?
Appreciate 0
      10-06-2020, 04:05 AM   #12
horsepower_and_hounds
Brigadier General
horsepower_and_hounds's Avatar
United_States
1499
Rep
3,917
Posts

Drives: '15 M4 BSM
Join Date: Aug 2012
Location: Charlotte

iTrader: (6)

LOG..........
__________________
IG: horsepower_and_hounds
'15 M4 BSM DCT CCB, '15 Alfa Romeo 4c coupe "sold", '18 M2 "sold", '15 M4 "totaled", '14 M235 "sold", '09 128i "sold"
Appreciate 0
      10-06-2020, 06:09 AM   #13
behindthen0thing
Captain
behindthen0thing's Avatar
723
Rep
828
Posts

Drives: M4
Join Date: Jul 2018
Location: Germany

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by TanzaniteBlue View Post
I'm a bit mystified by this. And the dealer can't help because their system was updated that it will detect an unlocked DME. The dealer themselves do not care that I run bootmod3 and said 2 others have the issue, and one of their own techs.

Basically hitting full boost at full throttle between 2500 and 3500 rpm results in a very audible oscillating boost flutter air rushing noise whatever its called. It's extremely easy to replicate. Floor it in third, hit full boost, grab 4th, happens everytime. It will not do it below WOT and full boost. I'm running stage 1 93 octane v9.1. When it was hot outside it would do this in 6th or 7th on the highway at full boost.

Is there anyone else experiencing this? My charge pipes were replaced but that's obviously not the problem.

My lease is up next month and with an incoming R35 in the spec I want, I'm considering just moving on before those cars disappear.

Stock turbos?
Appreciate 0
      10-06-2020, 05:01 PM   #14
TanzaniteBlue
BMWphile
TanzaniteBlue's Avatar
United_States
88
Rep
139
Posts

Drives: BMW & FCA! <3
Join Date: Jun 2014
Location: NY/NJ

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by behindthen0thing View Post
Stock turbos?
Stock turbos and factory charge pipes

Quote:
Originally Posted by TopJimmy View Post
Upload a vid to Ytube and post the link here so we can hear what you hear.

You can also data log and make sure you get WGDC%. Email PTF Support and tell them which of your logs to look at. I think (not sure) WGDC in high 90s starts to show problems.

Yes, changing CPs can cause a boost leak. One guy had a pinhole under the powder coat...
Factory charge pipes. They were changed thinking it was the noise.

Quote:
Originally Posted by horsepower_and_hounds View Post
LOG..........
No logs until the weekend at the earliest. Life is crazy now.

Last edited by TanzaniteBlue; 10-06-2020 at 05:11 PM..
Appreciate 0
      10-06-2020, 05:08 PM   #15
behindthen0thing
Captain
behindthen0thing's Avatar
723
Rep
828
Posts

Drives: M4
Join Date: Jul 2018
Location: Germany

iTrader: (0)

Your charge pipes might be cracked or maybe waste gates out of adjustment
Appreciate 0
      10-06-2020, 05:09 PM   #16
behindthen0thing
Captain
behindthen0thing's Avatar
723
Rep
828
Posts

Drives: M4
Join Date: Jul 2018
Location: Germany

iTrader: (0)

You need to flash back to stock and see if it happens on the stock tune. Try flashing back to the ots map after that.
Appreciate 0
      10-06-2020, 05:11 PM   #17
TanzaniteBlue
BMWphile
TanzaniteBlue's Avatar
United_States
88
Rep
139
Posts

Drives: BMW & FCA! <3
Join Date: Jun 2014
Location: NY/NJ

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by behindthen0thing View Post
Your charge pipes might be cracked or maybe waste gates out of adjustment
Charge pipes were changed with no change in sound. It is 100% from the wastegates.

Dealer cannot even do ISTA wastegate adjustment without flagging the car. Both the foreman and service manager are very friendly with me and do not want this to happen.

I don't recall this happening on Alpine tunes but the pedal sensitivity and communication was a massive turnoff. Bootmod3 feels 100% factory pedal wise.

Last edited by TanzaniteBlue; 10-06-2020 at 05:18 PM..
Appreciate 0
      10-06-2020, 09:04 PM   #18
chewbakam4
Major
chewbakam4's Avatar
639
Rep
1,053
Posts

Drives: F82 M4
Join Date: Oct 2015
Location: Malton

iTrader: (0)

I was just at the dealer two weeks ago and before going flashed to stock and relocked. No flagging happened and they did regular service no questions asked.

For your issue why donít you log it and post here and send to them to take a look and see if they shed some light on it?
Appreciate 0
      10-06-2020, 10:11 PM   #19
TanzaniteBlue
BMWphile
TanzaniteBlue's Avatar
United_States
88
Rep
139
Posts

Drives: BMW & FCA! <3
Join Date: Jun 2014
Location: NY/NJ

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by chewbakam4 View Post
I was just at the dealer two weeks ago and before going flashed to stock and relocked. No flagging happened and they did regular service no questions asked.

For your issue why don’t you log it and post here and send to them to take a look and see if they shed some light on it?
I will log next drive. I have never messed with BM3's logging feature though.

I was told you won't get flagged for a normal service. I have never flashed back to stock for service. It's when diagnostics are involved, their systems now immediately pick up a DME that's been tampered with locked or unlocked. I didn't question any further, and after some research it seems to be true. BMW is really trying their hardest to stop tuning.
Appreciate 0
      10-07-2020, 03:36 AM   #20
Demxsr
Second Lieutenant
Demxsr's Avatar
134
Rep
299
Posts

Drives: 16 M4
Join Date: Jun 2015
Location: Cali / Hawaii

iTrader: (1)

Ill log today. I know how to start and stop logging in the client, but how do I upload or get a link for the forums?

Also, other then WGDC%, any other metrics I should record that aren't on by default that might be relevant here?
Appreciate 0
      10-07-2020, 06:09 AM   #21
horsepower_and_hounds
Brigadier General
horsepower_and_hounds's Avatar
United_States
1499
Rep
3,917
Posts

Drives: '15 M4 BSM
Join Date: Aug 2012
Location: Charlotte

iTrader: (6)

You know WOT in 6th and 7th is really moving up there.... you might be pushing the limits of the turbo. At what RPM are you at when your engaging full boost? Why not try some dedicated 5th gear pulls 2k to redline. Single gear no shift and see if it occurs. Log the run and review. Then go from there.......

I know the old JB4 used to surge horribly trying to search boost target but the flash has been much more stable. Log it then submit ticket......

Also sounds like you have moved on with the R35 order...... just don't sweat the so called surge and wait for the GTR and enjoy
__________________
IG: horsepower_and_hounds
'15 M4 BSM DCT CCB, '15 Alfa Romeo 4c coupe "sold", '18 M2 "sold", '15 M4 "totaled", '14 M235 "sold", '09 128i "sold"
Appreciate 0
      10-07-2020, 07:53 AM   #22
Demxsr
Second Lieutenant
Demxsr's Avatar
134
Rep
299
Posts

Drives: 16 M4
Join Date: Jun 2015
Location: Cali / Hawaii

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by horsepower_and_hounds View Post
You know WOT in 6th and 7th is really moving up there.... you might be pushing the limits of the turbo. At what RPM are you at when your engaging full boost? Why not try some dedicated 5th gear pulls 2k to redline. Single gear no shift and see if it occurs. Log the run and review. Then go from there.......

I know the old JB4 used to surge horribly trying to search boost target but the flash has been much more stable. Log it then submit ticket......

Also sounds like you have moved on with the R35 order...... just don't sweat the so called surge and wait for the GTR and enjoy
Will surge cause excessive wear or damage? Or is it just slight loss of power when it is happening?
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 01:21 AM.




f80post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST