Coby Wheel
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   BMW M3 and BMW M4 Forum > BMW F80 M3 / F82 M4 Technical Topics > Mechanical Maintenance: Break-in | Oil & Fluids | Servicing | TSB | Recalls

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      09-29-2020, 10:37 PM   #1
mikezhang
Registered
China
0
Rep
2
Posts

Drives: M4cs
Join Date: Dec 2019
Location: China

iTrader: (0)

Unhappy Please help about s55 oil burning problem

Hi guys, I know it is quite normal in cars and causes may vary; however my car is so weird.

My car is F82 M4cs with 32121km total mileage, same engine with other F8x m3/m4(I guess).

Days ago I did a normal maintenance(because the car showed the warning info that oil level reached the min level after i drove 6500km), moto oil change, oil filter change etc... the day after I went to a small racing day and run a kinkana circuit, the next day the car popped up the warning that the oil level reached the min level again(it only ran 410 km since the maintenance 4 days ago).

410km with 1 Litre oil burned? srsly???

I checked the engine and tailpipe, no leak and no oil.

Please help guys

The oil brand i am using is RAVENOL RCS 5W-40 btw
Appreciate 0
      09-29-2020, 11:04 PM   #2
CYANiDE
Private First Class
Dominican Republic
63
Rep
121
Posts

Drives: M4 | Imola Red | 6MT
Join Date: Mar 2013
Location: NYC

iTrader: (1)

Are you seeing any smoke from the exhaust when driving? Are you sure there are no leaks? Any chance it could be a faulty sensor? I would drain the oil and get a fresh oil change so you can establish a baseline.
Appreciate 0
      09-29-2020, 11:57 PM   #3
mikezhang
Registered
China
0
Rep
2
Posts

Drives: M4cs
Join Date: Dec 2019
Location: China

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by CYANiDE View Post
Are you seeing any smoke from the exhaust when driving? Are you sure there are no leaks? Any chance it could be a faulty sensor? I would drain the oil and get a fresh oil change so you can establish a baseline.
Thank you buddy.

Yes, I went to workshop and checked the engine and oil cooler, no leaks at all, and the normal way we check the oil burning problem is to see whether the tailpipes have black mats, but they are very clean. The smoke is white as usual, I know burning oil will cause blue or black smoke? The sensor could be damaged, but how do check if it has problem

Maybe M4cs needs 7.0L oil rather than 6.5L?

It confused me so much, cause 410km burns 1 litre is a very serious problem i assume.
Appreciate 0
      09-30-2020, 02:33 AM   #4
Kilabyte
Lieutenant
Poland
1490
Rep
571
Posts

Drives: Mineral White M3 6MT
Join Date: Jun 2019
Location: Massachusetts

iTrader: (1)

This is why I miss a dipstick
__________________

S55, 2JZ
Appreciate 1
CYANiDE63.00

      09-30-2020, 10:24 AM   #5
No.401_Speed
Army Veteran
No.401_Speed's Avatar
Canada
124
Rep
148
Posts

Drives: 2015 M4 BSM & 2009 E-92 BSM
Join Date: Nov 2019
Location: Kingston Ontario Canada

iTrader: (0)

Low Oil Warning

I changed the oil in my F82 and E92 a week ago.

I bought two 5 liter jugs of Castrol 5w40 for the M4 and two 4.4 liter jugs of Castrol 5w30 for the E92. When I was finished, I drove the E92 into town and when I returned I checked the oil and it showed that I was down 1 liter.

The mistake I made, and you made have made as well, was in subtracting 6.5 liters from 10 liters leaving 3.5 liters for the M4 change, and then adding oil to the E92 until I had 3.5 liters remaining when filling from the 8.8 liter jugs. I just forgot the difference in total quantity. It was a simple, stupid error, but one that had me scratching my head for a few moments until I figured it out.

Just double check the amount you actually added, versus what you think you added. Might be as simple as that.

I don't believe that this is an oil burning problem. If you were actually burning oil via a broken oil ring on a piston, then you would not fail to notice a significant cloud of blueish white smoke coming from the exhaust.

Last edited by No.401_Speed; 09-30-2020 at 12:23 PM..
Appreciate 0
      09-30-2020, 10:37 AM   #6
CYANiDE
Private First Class
Dominican Republic
63
Rep
121
Posts

Drives: M4 | Imola Red | 6MT
Join Date: Mar 2013
Location: NYC

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by mikezhang View Post
Thank you buddy.

Yes, I went to workshop and checked the engine and oil cooler, no leaks at all, and the normal way we check the oil burning problem is to see whether the tailpipes have black mats, but they are very clean. The smoke is white as usual, I know burning oil will cause blue or black smoke? The sensor could be damaged, but how do check if it has problem

Maybe M4cs needs 7.0L oil rather than 6.5L?

It confused me so much, cause 410km burns 1 litre is a very serious problem i assume.
Only way to check if the sensor is the problem is to do an oil change.

1. Drain all engine oil.
2. Fill with appropriate quantity of oil - keep note of amount.
3. Drive 1K miles (or until oil light warning comes on)
4. Drain all engine oil and measure to see if significant difference compared to step 2.
Appreciate 0
      10-24-2020, 03:45 PM   #7
bsmf8x
Captain
United_States
348
Rep
975
Posts

Drives: F82
Join Date: Jan 2020
Location: NY

iTrader: (1)

There is no known s55 engine oil burning problem
Appreciate 0
      10-24-2020, 06:32 PM   #8
agentrnge
Second Lieutenant
188
Rep
278
Posts

Drives: 2018 M3 6MT, 2001 740iL
Join Date: Dec 2014
Location: Lincoln Park, NJ

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by No.401_Speed View Post
I changed the oil in my F82 and E92 a week ago.

I bought two 5 liter jugs of Castrol 5w40 for the M4 and two 4.4 liter jugs of Castrol 5w30 for the E92. When I was finished, I drove the E92 into town and when I returned I checked the oil and it showed that I was down 1 liter.

The mistake I made, and you made have made as well, was in subtracting 6.5 liters from 10 liters leaving 3.5 liters for the M4 change, and then adding oil to the E92 until I had 3.5 liters remaining when filling from the 8.8 liter jugs. I just forgot the difference in total quantity. It was a simple, stupid error, but one that had me scratching my head for a few moments until I figured it out.
I'm picturing the scene from Die Hard III lol.

quick data point. No oil consumption for me. MY18 w ~19k miles. I also under-filled when I did my first oil change and needed to top up. Its my habbit of aiming to be ~1/2 qt low and then top up rather than overfill. I misjudged and was down a full quart. I miss dipsticks.
Appreciate 0
      10-26-2020, 05:04 AM   #9
maddmatth
Captain
New Zealand
353
Rep
836
Posts

Drives: F82 M4, E92 335i
Join Date: Jun 2015
Location: New Zealand

iTrader: (0)

First you need to establish if you are actually losing oil or if it's the sensor.
Drain the oil and measure how much you actually have left? If 6.5l comes out then it's likely a sensor fault and you should replace it.

If less comes out, then you do have an oil leaking/burning issue. That much oil ought to be showing up somewhere! Turbo seals maybe or a leak that's sloshing about in the undertray?
Appreciate 0
      10-27-2020, 02:45 PM   #10
Zstyle
New Member
Zstyle's Avatar
United_States
17
Rep
24
Posts

Drives: 2017 M3 30 Jahre
Join Date: Jun 2020
Location: Tempe, AZ

iTrader: (0)

Just changed the oil on my 2017 with 40,000 mi and oil was down maybe ~150mL after 5,000 miles.
__________________
1995 Ferrari F355 GTB
2001 Ducati 996 SPS
2017 BMW M3 30 Jahre
Appreciate 0
      10-27-2020, 03:09 PM   #11
SYT_Shadow
///M Powered for Life
SYT_Shadow's Avatar
United_States
6029
Rep
7,511
Posts

Drives: E90M/E92M/F80CS/X5 35/MiniCS
Join Date: Sep 2010
Location: Greenwich, CT

iTrader: (1)

In the F8X the oil sensor is more accurate than in the E9X generation

OP, did you see the car's display showing full oil? You can access this in the idrive
If after seeing it full, 410 km later you get a oil level warning light then you have a problem.

I have never heard of that oil
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 12:55 PM.




f80post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST