ARMA SPEED
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   BMW M3 and BMW M4 Forum > BMW F80 M3 / F82 M4 Technical Topics > Mechanical Maintenance: Break-in | Oil & Fluids | Servicing | TSB | Recalls

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      04-08-2016, 04:04 PM   #1
hecho.in.626
Private First Class
65
Rep
172
Posts

Drives: 2015 BMW M4
Join Date: Jul 2015
Location: United States

iTrader: (0)

"Charging malfunction: Battery not recharging" error

I got a charging malfunction battery not recharging error message a few days ago. It came up again once a day. Car is stock with only cosmetic upgrades. I took it to the dealer and they said nothing came up when they did the diagnostic test and said its fine. I left and the error came again. Sent my advisor the picture of the error and he said I should bring it back because he doesn't want the battery to die on me when I'm driving. So I'm back at the dealer and I'm leaving it here and getting a loaner. They said they should have it resolved by Monday. Lame!

I remember a few of you had a similar error message but I couldn't find an update on the root cause
Appreciate 0
      04-08-2016, 04:12 PM   #2
cipri
Q3D
cipri's Avatar
United_States
110
Rep
455
Posts

Drives: F80 M3
Join Date: Sep 2008
Location: Daytona

iTrader: (0)

Garage List
2015 F80 M3  [0.00]
2009 E92 M3 6MT  [0.00]
Quote:
Originally Posted by hecho.in.626
I got a charging malfunction battery not recharging error message a few days ago. It came up again once a day. Car is stock with only cosmetic upgrades. I took it to the dealer and they said nothing came up when they did the diagnostic test and said its fine. I left and the error came again. Sent my advisor the picture of the error and he said I should bring it back because he doesn't want the battery to die on me when I'm driving. So I'm back at the dealer and I'm leaving it here and getting a loaner. They said they should have it resolved by Monday. Lame!

I remember a few of you had a similar error message but I couldn't find an update on the root cause
had same problem
they said few cells were bad and they changed the battery
Appreciate 0
      04-08-2016, 04:21 PM   #3
hecho.in.626
Private First Class
65
Rep
172
Posts

Drives: 2015 BMW M4
Join Date: Jul 2015
Location: United States

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by cipri View Post
had same problem
they said few cells were bad and they changed the battery
Nice and simple
Thank you for the information 👊
Appreciate 0
      04-09-2016, 12:44 PM   #4
hecho.in.626
Private First Class
65
Rep
172
Posts

Drives: 2015 BMW M4
Join Date: Jul 2015
Location: United States

iTrader: (0)

Update
Dealer said I had a faulty alternator. They have one on order that should arrive Monday for installation.
Appreciate 0
      04-25-2016, 10:23 PM   #5
hecho.in.626
Private First Class
65
Rep
172
Posts

Drives: 2015 BMW M4
Join Date: Jul 2015
Location: United States

iTrader: (0)

Got the same charging malfunction - battery not recharging error message again today. It comes on and goes away. It came on 3 times on my commute home from work.
The dealer said the battery was fine and changed the alternator a few weeks ago and said it was fixed but I guess they were wrong. The car drives fine.
Does anyone know what could be the cause? Sadly I'm going to have to take the car back to the dealer again
Appreciate 0
      04-25-2016, 10:31 PM   #6
mnhomes
Private First Class
30
Rep
128
Posts

Drives: 2016 m3
Join Date: Jul 2015
Location: michigan

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by hecho.in.626
Got the same charging malfunction - battery not recharging error message again today. It comes on and goes away. It came on 3 times on my commute home from work.
The dealer said the battery was fine and changed the alternator a few weeks ago and said it was fixed but I guess they were wrong. The car drives fine.
Does anyone know what could be the cause? Sadly I'm going to have to take the car back to the dealer again
I know a few guys that had the same problem, it was the battery.
Appreciate 0
      04-25-2016, 10:46 PM   #7
hecho.in.626
Private First Class
65
Rep
172
Posts

Drives: 2015 BMW M4
Join Date: Jul 2015
Location: United States

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by mnhomes View Post
I know a few guys that had the same problem, it was the battery.
Thanks for the response. Someone else said the same thing so I told the dealer but they changed the alternator. Looks like should have changed the battery. So lame.
Appreciate 0
      04-25-2016, 10:48 PM   #8
mnhomes
Private First Class
30
Rep
128
Posts

Drives: 2016 m3
Join Date: Jul 2015
Location: michigan

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by hecho.in.626
Quote:
Originally Posted by mnhomes View Post
I know a few guys that had the same problem, it was the battery.
Thanks for the response. Someone else said the same thing so I told the dealer but they changed the alternator. Looks like should have changed the battery. So lame.
Is your car a 2015? How many miles do you have on it?
Appreciate 0
      04-25-2016, 10:57 PM   #9
hecho.in.626
Private First Class
65
Rep
172
Posts

Drives: 2015 BMW M4
Join Date: Jul 2015
Location: United States

iTrader: (0)

2015
37k miles
Appreciate 0
      04-27-2016, 11:08 PM   #10
hecho.in.626
Private First Class
65
Rep
172
Posts

Drives: 2015 BMW M4
Join Date: Jul 2015
Location: United States

iTrader: (0)

Dealer opening up a puma claim with BMWNA for help. They say it's not the battery.
Appreciate 0
      04-28-2016, 03:29 PM   #11
mnhomes
Private First Class
30
Rep
128
Posts

Drives: 2016 m3
Join Date: Jul 2015
Location: michigan

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by hecho.in.626
Dealer opening up a puma claim with BMWNA for help. They say it's not the battery.
Hmm hopefully they figure it out, or it is just the battery and they try it and see!
Appreciate 0
      04-28-2016, 09:08 PM   #12
hecho.in.626
Private First Class
65
Rep
172
Posts

Drives: 2015 BMW M4
Join Date: Jul 2015
Location: United States

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by mnhomes View Post
Hmm hopefully they figure it out, or it is just the battery and they try it and see!
I agree. Hopefully it's quick. My dealer has me in an x3 and the seats suck. Also no blind spot warning! Who wants to turn their head before changing lanes. You take for granted all the features and technology our Ms have until you drive a normal car. At least I did.

Best scenario - they buy back my m4 dct and let me get a m3 comp pkg in manual transmission
Appreciate 0
      04-29-2016, 07:58 AM   #13
EndBosS
First Lieutenant
EndBosS's Avatar
Belgium
399
Rep
320
Posts

Drives: G82 M4 Coupé
Join Date: May 2014
Location: Puurs

iTrader: (0)

Garage List
I had this as well!

Pulley from auxiliary belt broke! Let them check it asap! Common issue with these cars!
__________________
///2015 EU F82 M4 Coupé - Azurite Black - Sold!
///2021 EU G82 M4 Coupé - Isle Of Man Green - Follow me @instagram >> @azuritedim4
Appreciate 0
      04-29-2016, 01:05 PM   #14
hecho.in.626
Private First Class
65
Rep
172
Posts

Drives: 2015 BMW M4
Join Date: Jul 2015
Location: United States

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by EndBosS View Post
I had this as well!

Pulley from auxiliary belt broke! Let them check it asap! Common issue with these cars!

I just sent a message to my advisor. Thank you so much for the input. You would think the techs would figure it out but I guess they can't. Anyways was it a quick fix?
Appreciate 0
      04-29-2016, 02:54 PM   #15
aboulfad
Brigadier General
aboulfad's Avatar
Canada
1546
Rep
3,908
Posts

Drives: 2015 M4 MG/SO
Join Date: Mar 2014
Location: MTL, QC

iTrader: (0)

Garage List
2015 BMW M4  [10.00]
Quote:
Originally Posted by EndBosS
I had this as well!

Pulley from auxiliary belt broke! Let them check it asap! Common issue with these cars!
Sorry, which auxiliary belt, And what pulley? Just learning here... There's a tensioner pulley and two deflection pulleys, if either of them broke (which is very unlikely and take too many miles before they wobble), then the OP would have more serious issues. But those are on the main belt, the second smaller belt drives the AC compressor and has no pulleys.
Appreciate 0
      04-29-2016, 02:56 PM   #16
AIRPOWER
Lieutenant Colonel
AIRPOWER's Avatar
United_States
1660
Rep
1,811
Posts

Drives: 2015 6MT YMB M3, 1974 Corvette
Join Date: Apr 2015
Location: NW Florida

iTrader: (0)

This car is going to be expensive when the warranty runs out.........hmmmmfffff
__________________
AIRPOWER

Appreciate 0
      04-29-2016, 03:22 PM   #17
hecho.in.626
Private First Class
65
Rep
172
Posts

Drives: 2015 BMW M4
Join Date: Jul 2015
Location: United States

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by AIRPOWER View Post
This car is going to be expensive when the warranty runs out.........hmmmmfffff
Exactly. I was thinking of buying my car at lease end but I probably won't since my specific m4 is already having some issues
Appreciate 0
      05-02-2016, 05:03 PM   #18
hecho.in.626
Private First Class
65
Rep
172
Posts

Drives: 2015 BMW M4
Join Date: Jul 2015
Location: United States

iTrader: (0)

My advisor said BMWNA said to change the battery. So they are going to do that now. I told my advisor that when I first had this problem and they changed the alternator only. I don't get it.
They also asked for permission to do an extended test drive to make sure the faults don't re-appear. I said ok and get me my car back asap

I'm going to look into the lemon law if I get it back and it happens again
Appreciate 0
      09-25-2018, 01:25 PM   #19
Tommyvee
Private First Class
Tommyvee's Avatar
27
Rep
126
Posts

Drives: 2014 X5, 2016 M3
Join Date: Jun 2005
Location: Chicago Western Suburbs

iTrader: (0)

Just adding my issue to this thread. The tensioner pulley on my '16 M3 with 13,000 miles failed and shredded the drive belt causing the charging malfunction - battery not recharging message to appear. Odd for this to happen. I've had one other odd issue; the clutch slave cylinder leaking and the one not so odd issue; the lower tone horn failing.
Appreciate 0
      08-08-2022, 10:58 PM   #20
omistie
Registered
0
Rep
1
Posts

Drives: BMW 128i, 328xi GT
Join Date: Aug 2022
Location: PA

iTrader: (0)

Same code.. other problems.

Quote:
Originally Posted by aboulfad View Post
Sorry, which auxiliary belt, And what pulley? Just learning here... There's a tensioner pulley and two deflection pulleys, if either of them broke (which is very unlikely and take too many miles before they wobble), then the OP would have more serious issues. But those are on the main belt, the second smaller belt drives the AC compressor and has no pulleys.
My 2014 GT has been running rough lately. Then yesterday the AC pretty much just stopped blowing. No more cold air, but also the amount of air is VERY diminished. And now the warning about the charging malfunction shows up. Also, after driving for about 10 min, I get a secondary warning telling me that “charging has replenished, start engine” (but it’s currently running) and letting me know that all times using battery will be disabled (or something like that). Just all kinds of warnings.

The battery is less than a year old, so I would be shocked to think it’s that. It give me a “battery discharged” error when it’s been turned off and I go to start it up again rather frequently. I’m wondering if my whole electrical system is whacked?

You mentioned the AC… is this just all coincidence or would a bad alternator cause my ac to crap out?

Help
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 10:39 AM.




f80post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST