Vorsteiner
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   BMW M3 and BMW M4 Forum > BMW F80 M3 / F82 M4 Technical Topics > DIY and Coding Discussions

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      03-20-2016, 09:14 AM   #23
shawshank772
Major
shawshank772's Avatar
United_States
108
Rep
1,155
Posts

Drives: 08 135i and 16 M3
Join Date: Aug 2007
Location: Chicago

iTrader: (1)

Well, thanks to the OP got mine to work. I have a 2016 which was just delivered 2 days ago. Exec package, Adapt susp, DCT (just listing these as they are electrical type options.) I am not sure what the issue is. The rain sensor plug is much shorter. Maybe the pins arnt long enough to tap into the (+)greenbrown and (-)brownblack are the ones most people use. I tried it several times and was jamming it in there as far as it would go.

The moment I used the rain sensor red to red, Black to brown it turned right on. Not sure if the tap is supposed to slip so freely in there or if its supposed to be tighter. Maybe the pins are too thin. Not really sure. All I know is that it works with the rain sensor tap.
Appreciate 0
      03-21-2016, 11:43 AM   #24
tom @ eas
BimmerPost Supporting Vendor
tom @ eas's Avatar
United_States
3085
Rep
15,197
Posts


Drives: BMW
Join Date: Nov 2005
Location: Anaheim, CA

iTrader: (17)

Garage List
2017 BMW i3  [0.00]
2010 BMW M3  [5.00]
2015 BMW M4  [3.50]
Quote:
Originally Posted by shawshank772 View Post
Well, thanks to the OP got mine to work. I have a 2016 which was just delivered 2 days ago. Exec package, Adapt susp, DCT (just listing these as they are electrical type options.) I am not sure what the issue is. The rain sensor plug is much shorter. Maybe the pins arnt long enough to tap into the (+)greenbrown and (-)brownblack are the ones most people use. I tried it several times and was jamming it in there as far as it would go.

The moment I used the rain sensor red to red, Black to brown it turned right on. Not sure if the tap is supposed to slip so freely in there or if its supposed to be tighter. Maybe the pins are too thin. Not really sure. All I know is that it works with the rain sensor tap.
What color tap are you using? V1s hardwire kits come with a blue tap, which is meant for 12-16AWG wiring and much too big. We typically toss them out and use the red scotchlocks which are meant for the smaller 18-22AWG.

We cover the steps on our DIY here, the steps apply to MY16+ also: http://f80.bimmerpost.com/forums/sho....php?t=1026319
__________________
Tom G. | european auto source (eas)
email: tom@europeanautosource.com web: www.europeanautosource.com tel 866.669.0705 ca: 714.369.8524 x22

GET DAILY UPDATES ON OUR BLOG FACEBOOK YOUTUBE FLICKR INSTAGRAM
Appreciate 1
      05-27-2016, 10:20 PM   #25
PayamFSU
Captain
PayamFSU's Avatar
117
Rep
676
Posts

Drives: 2018 F80
Join Date: Apr 2015
Location: Gainesville, FL

iTrader: (3)

I have a late 2015 build and had the same issue, had to use the rain sensor tab. Thanks to the OP and to EAS for both of the install threads, helped me out a lot. Cheers.
__________________

2015 F82 M4 6MT AW/SO/CF Black Grill/Markers/Rims MP Diffuser/Spoiler BMS intakes, AA mid pipe + comp sport exhaust, JB4 MAP 5 only!
2017 WRX Limited, Cobb Stage 1, Mishimoto intake, Nameless axle-back
2008 Toyota Tacoma X-runner 6MT Speedway Blue TRD Supercharger/BBK - SOLD
Appreciate 2
      05-28-2016, 06:09 AM   #26
srfr13
New Member
srfr13's Avatar
United_States
12
Rep
20
Posts

Drives: F82
Join Date: Feb 2014
Location: Austin, TX

iTrader: (0)

At first, I used mirror tap pins into the mirror wiring harness and it worked with intermittent issues - then it completely stopped working. I bought some red scotchlocks and that did the trick.
Appreciate 0
      05-29-2016, 09:47 PM   #27
nineofspades
Private First Class
39
Rep
131
Posts

Drives: SSII F80 M3
Join Date: Jun 2011
Location: USA

iTrader: (0)

For what it's worth I have a '16 I picked up ~2 weeks ago, and I tapped greenbrown/brownblack fine. I did have some issues until i really forced the pins all-the-way in. I'm running the passport max, so perhaps the Valentine draws more power?
Appreciate 0
      10-01-2016, 09:48 PM   #28
swalsh2333
Captain
swalsh2333's Avatar
United_States
161
Rep
641
Posts

Drives: 2017 M3 F80 MG ZCP
Join Date: Jun 2013
Location: Long Island, NY

iTrader: (7)

Done in literally 10 minutes. Worked like a charm. Thanks!
Appreciate 1
gopggo53.50

      11-10-2016, 01:47 AM   #29
Bmwhocr
Second Lieutenant
Bmwhocr's Avatar
89
Rep
212
Posts

Drives: F80 AW M3 | NB Miata
Join Date: Jul 2015
Location: SF Bay

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by gopggo View Post
Hi guys - for what it's worth...anybody considering a Mirror Tap for a 2016 will need to use the power going to the rain-sensing unit. I could not pick up more than 9v going into the rear-view mirror, which was not enough to operate my Valentine 1. You'll see from the pics I tapped into the purple harness.

The only downside is that the Valentine will turn off, but delayed after accessory power shuts off. So I can lock the car and a few small LED's will stay on around the console...it took several minutes before the power on the Valentine finally turned off automatically but it will do it.

I hope this is helpful!
How did you split the plastic shroud that is closest to the windshield?
Appreciate 0
      11-10-2016, 07:51 AM   #30
bb1857
Major
bb1857's Avatar
805
Rep
1,338
Posts

Drives: 2017 AW/SO F82 ZCP
Join Date: Jan 2016
Location: Sykesville, MD

iTrader: (0)

Garage List
2007 BMW 335 E92  [0.00]
2015 BMW 428GC  [0.00]
2014 BMW 535i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by Bmwhocr View Post
How did you split the plastic shroud that is closest to the windshield?
Literally you just yank it apart. It's a bit unnerving but that's what you have to do. I was nervous as hell but it does just pull apart.
Appreciate 0
      11-11-2016, 08:14 PM   #31
Bmwhocr
Second Lieutenant
Bmwhocr's Avatar
89
Rep
212
Posts

Drives: F80 AW M3 | NB Miata
Join Date: Jul 2015
Location: SF Bay

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by bb1857 View Post
Literally you just yank it apart. It's a bit unnerving but that's what you have to do. I was nervous as hell but it does just pull apart.
Wow scary. Maybe stick a credit card in there to pry the two halves to start..?
Appreciate 0
      11-11-2016, 08:15 PM   #32
tom @ eas
BimmerPost Supporting Vendor
tom @ eas's Avatar
United_States
3085
Rep
15,197
Posts


Drives: BMW
Join Date: Nov 2005
Location: Anaheim, CA

iTrader: (17)

Garage List
2017 BMW i3  [0.00]
2010 BMW M3  [5.00]
2015 BMW M4  [3.50]
Quote:
Originally Posted by Bmwhocr View Post
How did you split the plastic shroud that is closest to the windshield?
Push on the center to separate the halves before pulling apart.
__________________
Tom G. | european auto source (eas)
email: tom@europeanautosource.com web: www.europeanautosource.com tel 866.669.0705 ca: 714.369.8524 x22

GET DAILY UPDATES ON OUR BLOG FACEBOOK YOUTUBE FLICKR INSTAGRAM
Appreciate 0
      11-15-2016, 01:26 PM   #33
EALm4
Colonel
EALm4's Avatar
United_States
3258
Rep
2,007
Posts

Drives: SO 16' M4
Join Date: Sep 2015
Location: Baltimore

iTrader: (1)

The wires in Tom's guide didnt work for me either. Tried out the below and it works just fine.

Appreciate 1
gopggo53.50

      11-26-2016, 12:51 PM   #34
insanecoder
Brigadier General
1274
Rep
3,189
Posts

Drives: 340isDrive
Join Date: May 2016
Location: East Coast USA

iTrader: (0)

Yes can confirm even a 2017 340i has this issue and tapping the rainsensor as a workaround is viable.. thanks OP
Appreciate 1
gopggo53.50

      11-28-2016, 01:19 PM   #35
tom @ eas
BimmerPost Supporting Vendor
tom @ eas's Avatar
United_States
3085
Rep
15,197
Posts


Drives: BMW
Join Date: Nov 2005
Location: Anaheim, CA

iTrader: (17)

Garage List
2017 BMW i3  [0.00]
2010 BMW M3  [5.00]
2015 BMW M4  [3.50]
MY15/16 has used the same pinout, we follow the same steps here in the shop.

Have not had the chance to install a radar detector on a MY17 yet.
__________________
Tom G. | european auto source (eas)
email: tom@europeanautosource.com web: www.europeanautosource.com tel 866.669.0705 ca: 714.369.8524 x22

GET DAILY UPDATES ON OUR BLOG FACEBOOK YOUTUBE FLICKR INSTAGRAM
Appreciate 1
      11-30-2016, 07:38 AM   #36
bb1857
Major
bb1857's Avatar
805
Rep
1,338
Posts

Drives: 2017 AW/SO F82 ZCP
Join Date: Jan 2016
Location: Sykesville, MD

iTrader: (0)

Garage List
2007 BMW 335 E92  [0.00]
2015 BMW 428GC  [0.00]
2014 BMW 535i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by tom @ eas View Post
MY15/16 has used the same pinout, we follow the same steps here in the shop.

Have not had the chance to install a radar detector on a MY17 yet.
I installed my V1 using the instructions and wiring given by Tom on my 2017 M4 and it worked perfect.
Appreciate 0
      11-30-2016, 12:21 PM   #37
tom @ eas
BimmerPost Supporting Vendor
tom @ eas's Avatar
United_States
3085
Rep
15,197
Posts


Drives: BMW
Join Date: Nov 2005
Location: Anaheim, CA

iTrader: (17)

Garage List
2017 BMW i3  [0.00]
2010 BMW M3  [5.00]
2015 BMW M4  [3.50]
Quote:
Originally Posted by bb1857 View Post
I installed my V1 using the instructions and wiring given by Tom on my 2017 M4 and it worked perfect.
Thanks for the update, much appreciated.

I think a lot of these issues are with the size of the leads on the mirrortap harnesses (we don't use them), they are a bit too large to fit into the the connector housings and possibly not reaching the terminal pins. A continuity test with a multimeter would verify for sure.
__________________
Tom G. | european auto source (eas)
email: tom@europeanautosource.com web: www.europeanautosource.com tel 866.669.0705 ca: 714.369.8524 x22

GET DAILY UPDATES ON OUR BLOG FACEBOOK YOUTUBE FLICKR INSTAGRAM
Appreciate 0
      12-05-2016, 07:03 PM   #38
nuts7979
Private
10
Rep
52
Posts

Drives: 2016 F80 MW Manual
Join Date: Feb 2016
Location: NJ

iTrader: (0)



Having read the thread, I never bothered to try to tap it from the mirror. I did as OP suggested, and it worked like a charm.
Appreciate 0
      12-15-2016, 03:48 PM   #39
gopggo
Private
54
Rep
71
Posts

Drives: 2016 M4 F82 Coupe
Join Date: Jun 2015
Location: Fort Lauderdale

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by tom @ eas View Post
Quote:
Originally Posted by bb1857 View Post
I installed my V1 using the instructions and wiring given by Tom on my 2017 M4 and it worked perfect.
Thanks for the update, much appreciated.

I think a lot of these issues are with the size of the leads on the mirrortap harnesses (we don't use them), they are a bit too large to fit into the the connector housings and possibly not reaching the terminal pins. A continuity test with a multimeter would verify for sure.
Tom for the tenth time a multimeter was used, in several ways. Just offer a suggestion on your steps and stop questioning whether people are seating the leads properly. I'm fairly certain people know how to push a wire into a terminal housing. Yeesh!!
Appreciate 0
      04-23-2017, 10:19 AM   #40
IrvineTim
Lieutenant
United_States
161
Rep
479
Posts

Drives: 2016 SO F82
Join Date: Mar 2015
Location: california, irvine

iTrader: (1)

mount to mirror

Quote:
Originally Posted by nineofspades View Post
For what it's worth I have a '16 I picked up ~2 weeks ago, and I tapped greenbrown/brownblack fine. I did have some issues until i really forced the pins all-the-way in. I'm running the passport max, so perhaps the Valentine draws more power?
Did you mount your escort to your mirror? What did you use for a mount?
Appreciate 0
      05-03-2017, 07:01 AM   #41
nineofspades
Private First Class
39
Rep
131
Posts

Drives: SSII F80 M3
Join Date: Jun 2011
Location: USA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by IrvineTim View Post
Quote:
Originally Posted by nineofspades View Post
For what it's worth I have a '16 I picked up ~2 weeks ago, and I tapped greenbrown/brownblack fine. I did have some issues until i really forced the pins all-the-way in. I'm running the passport max, so perhaps the Valentine draws more power?
Did you mount your escort to your mirror? What did you use for a mount?
Blendmount
Appreciate 1
IrvineTim160.50

      05-16-2017, 07:52 PM   #42
ckyr
Private
United_States
4
Rep
95
Posts

Drives: 2017 F80 M3
Join Date: Sep 2015
Location: NY

iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by tom @ eas View Post
Push on the center to separate the halves before pulling apart.
Is there a video showing how to do this and how to put them back once done? Haven't been able to find any.
Thanks.
Appreciate 0
      06-29-2017, 12:30 PM   #43
mpower3o2
Second Lieutenant
United_States
13
Rep
262
Posts

Drives: 2016 YMB M3
Join Date: Jun 2010
Location: Portland, Oregon

iTrader: (3)

What about users who want to use V1 connection?

Add a fuse in back instead?
Appreciate 0
      06-30-2017, 09:39 PM   #44
gopggo
Private
54
Rep
71
Posts

Drives: 2016 M4 F82 Coupe
Join Date: Jun 2015
Location: Fort Lauderdale

iTrader: (0)

Lots of people have been asking about how to mount. I decided to use the suction cup from my V1 and it's perfect! Anything hanging under the rear view mirror would interfere with visibility and stick out like a sore thumb...there's a corner that to me fits the V1 well. Enjoy
Attached Images
   
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 07:31 PM.




f80post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST