INDustry distribution
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   BMW M3 and BMW M4 Forum > BMW F80 M3 / F82 M4 Technical Topics > DIY and Coding Discussions

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      08-29-2015, 12:29 AM   #1
gopggo
Private
59
Rep
73
Posts

Drives: 2016 M4 F82 Coupe
Join Date: Jun 2015
Location: Fort Lauderdale

iTrader: (0)

Mirror Tap Power for 2016 F82

Hi guys - for what it's worth...anybody considering a Mirror Tap for a 2016 will need to use the power going to the rain-sensing unit. I could not pick up more than 9v going into the rear-view mirror, which was not enough to operate my Valentine 1. You'll see from the pics I tapped into the purple harness.

The only downside is that the Valentine will turn off, but delayed after accessory power shuts off. So I can lock the car and a few small LED's will stay on around the console...it took several minutes before the power on the Valentine finally turned off automatically but it will do it.

I hope this is helpful!
Attached Images
     
Appreciate 6
      08-29-2015, 09:55 AM   #2
Anchored
Banned
54
Rep
197
Posts

Drives: E39
Join Date: Jan 2015
Location: Dallas, TX

iTrader: (0)

(+)greenbrown and (-)brownblack are the ones most people use.

Last edited by Anchored; 08-29-2015 at 12:52 PM..
Appreciate 1
      08-29-2015, 11:40 AM   #3
gopggo
Private
59
Rep
73
Posts

Drives: 2016 M4 F82 Coupe
Join Date: Jun 2015
Location: Fort Lauderdale

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Anchored View Post
greenbrown and brownblack are the ones most people use.
Yes for the 2015's that seemed to work. It did not work on mine (..a 2016), there was not enough power. So am putting this up as an FYI as it would have helped me when I searched around.
Appreciate 1
broox40.50

      08-29-2015, 12:43 PM   #4
tom @ eas
BimmerPost Supporting Vendor
tom @ eas's Avatar
United_States
4006
Rep
16,245
Posts


Drives: BMW
Join Date: Nov 2005
Location: Anaheim, CA

iTrader: (18)

Garage List
2018 BMW i3s  [0.00]
2010 BMW M3  [5.00]
2015 BMW M4  [3.50]
Quote:
Originally Posted by Anchored View Post
greenbrown and brownblack are the ones most people use.
That's what we use, check with a multimeter to make sure power is there, I can't see the wiring changing so quickly.

Here's the DIY we posted earlier this year for reference.

▀▄ eas | DIY: Valentine One Hardwire
http://f80.bimmerpost.com/forums/sho....php?t=1026319
__________________
Tom G. | european auto source (eas)
email: tom@europeanautosource.com web: www.europeanautosource.com tel 866.669.0705 ca: 714.369.8524 x22

GET DAILY UPDATES ON OUR BLOG FACEBOOK YOUTUBE FLICKR INSTAGRAM
Appreciate 0
      08-29-2015, 01:38 PM   #5
gopggo
Private
59
Rep
73
Posts

Drives: 2016 M4 F82 Coupe
Join Date: Jun 2015
Location: Fort Lauderdale

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by tom @ eas
Quote:
Originally Posted by Anchored View Post
greenbrown and brownblack are the ones most people use.
That's what we use, check with a multimeter to make sure power is there, I can't see the wiring changing so quickly.

Here's the DIY we posted earlier this year for reference.

▀▄ eas | DIY: Valentine One Hardwire
http://f80.bimmerpost.com/forums/sho....php?t=1026319
A multimeter was used. There was power going to the rearview mirror, just not enough to get the V1 to turn on. Agreed that it seems pointless that they would change anything - but somehow I could only get enough power from the rain sensor.

I tried the steps from your post and a few others as well...it did not work in my setup. I even tried putting the leads direct onto the exposed terminals outside of the connector, in case the leads and my multimeter weren't seating properly. No luck there.

So all is well it is working great. Just sharing my experience. Thanks for chiming in!
Appreciate 1
      08-29-2015, 01:55 PM   #6
tom @ eas
BimmerPost Supporting Vendor
tom @ eas's Avatar
United_States
4006
Rep
16,245
Posts


Drives: BMW
Join Date: Nov 2005
Location: Anaheim, CA

iTrader: (18)

Garage List
2018 BMW i3s  [0.00]
2010 BMW M3  [5.00]
2015 BMW M4  [3.50]
Quote:
Originally Posted by gopggo View Post
A multimeter was used. There was power going to the rearview mirror, just not enough to get the V1 to turn on. Agreed that it seems pointless that they would change anything - but somehow I could only get enough power from the rain sensor.

I tried the steps from your post and a few others as well...it did not work in my setup. I even tried putting the leads direct onto the exposed terminals outside of the connector, in case the leads and my multimeter weren't seating properly. No luck there.

So all is well it is working great. Just sharing my experience. Thanks for chiming in!
Odd, I'll check with the next 2016 we get in and update our DIY if needed. Thanks for the heads up!
__________________
Tom G. | european auto source (eas)
email: tom@europeanautosource.com web: www.europeanautosource.com tel 866.669.0705 ca: 714.369.8524 x22

GET DAILY UPDATES ON OUR BLOG FACEBOOK YOUTUBE FLICKR INSTAGRAM
Appreciate 1
      08-31-2015, 07:16 PM   #7
GarlicBun
First Lieutenant
GarlicBun's Avatar
United_States
77
Rep
313
Posts

Drives: 2015 ///M4 6MT
Join Date: Apr 2011
Location: Los Angeles

iTrader: (0)

This is my third time to try to mirror tap and finally success! Thank you OP for the rain sensor method.

I have 15 f82, and green/brown wire doesn't work with the RJ11 mirror tap cable. But rain sensor cable works perfectly. Please see picture for your reference.
Attached Images
  
__________________
2018 Audi S5 Sportback
2017 X1 xdrive ///Msport - Hers
2015 ///M4 YMB/Black 6MT - GONE
Status Gruppe | Enlaes | Vosteiner | M-Performance | IND | AC Schnitzer | Autotechnik
2012 Mini Cooper S Hardtop Laser Blue/black - Ours
Appreciate 1
      08-31-2015, 07:58 PM   #8
gopggo
Private
59
Rep
73
Posts

Drives: 2016 M4 F82 Coupe
Join Date: Jun 2015
Location: Fort Lauderdale

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by GarlicBun
This is my third time to try to mirror tap and finally success! Thank you OP for the rain sensor method.

I have 15 f82, and green/brown wire doesn't work with the RJ11 mirror tap cable. But rain sensor cable works perfectly. Please see picture for your reference.
Hey wow I didn't think I'd create a method! Lol

Glad it worked for you. Not sure what is different with the wiring, and I'm surprised to see the same on a 2015.

But one thing that matches up is if you go to mirrortap's blendmount section, they show a lot of different rear view mirrors that basically do the same by the ball connection is ever so slightly different.

So who knows - glad this helped as it took me a while to somehow look about 1/2" behind and say 'hmmmm I wonder if that would work...'
Appreciate 0
      01-14-2016, 02:56 AM   #9
redloro
New Member
5
Rep
25
Posts

Drives: E92 M3
Join Date: Nov 2012
Location: Atlanta

iTrader: (0)

Shout out to the OP for sharing the rain sensor tap! The regular mirror tap method did not work for me... would not power the V1 in my 2016 F80.

And then tried the rain sensor tap and boom.. we got power folks!
Appreciate 1
      01-14-2016, 03:04 AM   #10
AIRPOWER
Lieutenant Colonel
AIRPOWER's Avatar
United_States
1597
Rep
1,807
Posts

Drives: 2015 6MT YMB M3, 1974 Corvette
Join Date: Apr 2015
Location: NW Florida

iTrader: (0)

Thanks OP for posting this!

I also captured your biometrics from your fingerprints so now I can access your iPhone......
__________________
AIRPOWER

Appreciate 1
      01-15-2016, 02:14 PM   #11
SoDamnCrispy
Registered
SoDamnCrispy's Avatar
United_States
43
Rep
74
Posts

Drives: 2016 M3, 2013 335i xDrive
Join Date: Jul 2013
Location: Chicago

iTrader: (0)

Did this last night and worked like a charm. I decided to tap the wires further down instead of tapping to the plug itself.

__________________
2016 Mineral Grey M3 LKDA/DCT/ZEC/2VF/5DL - Ordered 9/22/15 - Week 43 Build - Picked up 11/19/15
Appreciate 1
      01-16-2016, 03:49 PM   #12
CreoUCLA
Bruin
CreoUCLA's Avatar
United_States
290
Rep
565
Posts

Drives: 2014 Audi S6 → 2016 M3
Join Date: Jun 2006
Location: West L.A.

iTrader: (2)

Send a message via AIM to CreoUCLA
I installed the V1 + PerformancePackage mirror wire power cord (similar to the Mirror Tap) in my 2016 M3 today, and I was able to use the green/brown and brown/black wires in the mirror harness for power.

I'm wondering if it's an issue with the Mirror Tap?

This is what I'm using;

http://www.amazon.com/gp/product/B00...ilpage_o00_s01
Appreciate 1
      01-16-2016, 11:52 PM   #13
mancona
Enlisted Member
5
Rep
39
Posts

Drives: 2016 M3
Join Date: Dec 2015
Location: Chicago

iTrader: (0)

I have a 2016 F80 and also had trouble with the mirror tap and the green/brown and brown/black wires in the mirror harness. No matter how far I pushed the pins in the V1 would cut out at times, which makes me think the pins are too short.

To fix it, I cut the ends of the mirror tap off and instead used two posi-taps to get a solid connection to the green/brown and brown/black and now it works great.
Appreciate 0
      01-20-2016, 09:59 PM   #14
gopggo
Private
59
Rep
73
Posts

Drives: 2016 M4 F82 Coupe
Join Date: Jun 2015
Location: Fort Lauderdale

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by AIRPOWER
Thanks OP for posting this!

I also captured your biometrics from your fingerprints so now I can access your iPhone......
Fantastic...can you ask my wife if she's forgiven me for installing the radar detector??
Appreciate 0
      01-20-2016, 10:04 PM   #15
gopggo
Private
59
Rep
73
Posts

Drives: 2016 M4 F82 Coupe
Join Date: Jun 2015
Location: Fort Lauderdale

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by CreoUCLA
I installed the V1 + PerformancePackage mirror wire power cord (similar to the Mirror Tap) in my 2016 M3 today, and I was able to use the green/brown and brown/black wires in the mirror harness for power.

I'm wondering if it's an issue with the Mirror Tap?

This is what I'm using;

http://www.amazon.com/gp/product/B00...ilpage_o00_s01
Actually now that I think about it - that is what I bought, and not the name brand tap. But at the time I definitely checked the power with a multimeter and it just wasn't producing enough voltage hence my search for more power sources. I checked the exposed terminal solder joints on top of digging down to the wire connectors I was trying to tap into.

So I can't comment on differences with the Amazon link you sent vs. the original one...but yeah sorry for naming the 'name brand'!
Appreciate 0
      01-20-2016, 11:04 PM   #16
CreoUCLA
Bruin
CreoUCLA's Avatar
United_States
290
Rep
565
Posts

Drives: 2014 Audi S6 → 2016 M3
Join Date: Jun 2006
Location: West L.A.

iTrader: (2)

Send a message via AIM to CreoUCLA
That's odd... I've had the the tap/V1 installed into the main/black harness for several days now without any issues.
Appreciate 0
      01-20-2016, 11:10 PM   #17
CreoUCLA
Bruin
CreoUCLA's Avatar
United_States
290
Rep
565
Posts

Drives: 2014 Audi S6 → 2016 M3
Join Date: Jun 2006
Location: West L.A.

iTrader: (2)

Send a message via AIM to CreoUCLA
It turns on with the ignition and then turns off as soon as the compass in the mirror shuts off.
Attached Images
 
__________________
Appreciate 0
      01-20-2016, 11:24 PM   #18
gopggo
Private
59
Rep
73
Posts

Drives: 2016 M4 F82 Coupe
Join Date: Jun 2015
Location: Fort Lauderdale

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by CreoUCLA
That's odd... I've had the the tap/V1 installed into the main/black harness for several days now without any issues.
Agreed - I have a hard time thinking they would make any wiring differences, but spent too much time diagnosing and know enough about electronics to know I just didn't have enough power.

My V1 turns off several minutes later, I never noticed when the compass turns off vs. my V1 connected to the rain sensor, so I'll chime back in if it sheds any light.
Appreciate 0
      01-21-2016, 03:28 PM   #19
CreoUCLA
Bruin
CreoUCLA's Avatar
United_States
290
Rep
565
Posts

Drives: 2014 Audi S6 → 2016 M3
Join Date: Jun 2006
Location: West L.A.

iTrader: (2)

Send a message via AIM to CreoUCLA
Quote:
Originally Posted by gopggo View Post
My V1 turns off several minutes later, I never noticed when the compass turns off vs. my V1 connected to the rain sensor, so I'll chime back in if it sheds any light.
Yeah, let us know. My 2016 M3 was a late July 2015 build.

Having power from the main mirror harness, once I turn the power off, the mirror compass and V1 both turn off a few seconds later.
__________________
Appreciate 0
      01-21-2016, 03:46 PM   #20
tom @ eas
BimmerPost Supporting Vendor
tom @ eas's Avatar
United_States
4006
Rep
16,245
Posts


Drives: BMW
Join Date: Nov 2005
Location: Anaheim, CA

iTrader: (18)

Garage List
2018 BMW i3s  [0.00]
2010 BMW M3  [5.00]
2015 BMW M4  [3.50]
Quote:
Originally Posted by gopggo View Post
Actually now that I think about it - that is what I bought, and not the name brand tap. But at the time I definitely checked the power with a multimeter and it just wasn't producing enough voltage hence my search for more power sources. I checked the exposed terminal solder joints on top of digging down to the wire connectors I was trying to tap into.

So I can't comment on differences with the Amazon link you sent vs. the original one...but yeah sorry for naming the 'name brand'!
MY16 doesn't have any difference in mirror wiring than 2015. I've had a few people bring in their own mirrortap harnesses, they've been hit or miss on making a good connection as they're just temporary needleprobes that need to be secured by a ziptie. It's much easier (and less costly) to tap into the wiring as in our DIY.

One thing that may be happening is using the wrong scotchlocks, since most detectors include blue scotchlocks. Blue scotchlocks are intended for 16-18AWG wire and may not properly pierce the jacket on the mirror's smaller gauge wiring and get a good bite.

Make sure the red scotchlocks are used in order to get a good bite on the smaller 18-22AWG wires.
__________________
Tom G. | european auto source (eas)
email: tom@europeanautosource.com web: www.europeanautosource.com tel 866.669.0705 ca: 714.369.8524 x22

GET DAILY UPDATES ON OUR BLOG FACEBOOK YOUTUBE FLICKR INSTAGRAM

Last edited by tom @ eas; 01-21-2016 at 05:39 PM..
Appreciate 1
      01-21-2016, 04:41 PM   #21
///F80M3
Major
///F80M3's Avatar
United_States
617
Rep
1,096
Posts

Drives: 16 AW M3
Join Date: Mar 2015
Location: NYC

iTrader: (0)

I have 2016 and it worked for me. I did have the power cutoff in the beginning so I checked and connection pins wasn't pushed all the way in. Everything works good now.

I suggest everyone to push the pins all the way in the connector.
__________________
2016 M3
Alpine White / Sakhir Orange
BM3 Stage 2 / AWE Exhaust (Non-Res) / VRSF Cat-less Downpipes / CG Precision Valve Control / AFE Drop In Filters / 20% 3M Tint / Blackvue DR650GW-2CH / Escort Redline (Blendmount)
Appreciate 0
      01-21-2016, 07:38 PM   #22
gopggo
Private
59
Rep
73
Posts

Drives: 2016 M4 F82 Coupe
Join Date: Jun 2015
Location: Fort Lauderdale

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by tom @ eas
Quote:
Originally Posted by gopggo View Post
Actually now that I think about it - that is what I bought, and not the name brand tap. But at the time I definitely checked the power with a multimeter and it just wasn't producing enough voltage hence my search for more power sources. I checked the exposed terminal solder joints on top of digging down to the wire connectors I was trying to tap into.

So I can't comment on differences with the Amazon link you sent vs. the original one...but yeah sorry for naming the 'name brand'!
MY16 doesn't have any difference in mirror wiring than 2015. I've had a few people bring in their own mirrortap harnesses, they've been hit or miss on making a good connection as they're just temporary needleprobes that need to be secured by a ziptie. It's much easier (and less costly) to tap into the wiring as in our DIY.

One thing that may be happening is using the wrong scotchlocks, since most detectors include blue scotchlocks. Blue scotchlocks are intended for 16-18AWG wire and may not properly pierce the jacket on the mirror's smaller gauge wiring and get a good bite.

Make sure the red scotchlocks are used in order to get a good bite on the smaller 18-22AWG wires.
Can't stress enough that there was not enough power. Your guide was great and followed to a T, and everybody really appreciates the time you took to put it up.

The issue was not enough voltage, verified with a meter at a few points - particularly at the exposed solder portion, where you just can't miss the wire or incorrectly seat the multimeter tip. I'm sure many people have incorrectly seated their tap before and I wish that was my case, as it could have been fixed in a minute vs. lots of time diagnosing a mystery. Actually come to think of it I was assuming that was the case and spent too much time, leading me to get the multimeter and verify.

Thanks Tom for all you do - this is no way to put down your guide.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 08:42 PM.




f80post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST